Război în presă. Jurnalistul Ioan T. Morar atacă: Sabin Borcan a devenit Sabin Orcan

Război în presă. Jurnalistul Ioan T. Morar atacă: Sabin Borcan a devenit Sabin Orcan

Război în presă. Jurnalistul Ioan T. Morar atacă: Sabin Borcan a devenit Sabin Orcan. Aceasta a fost formula folosită de jurnalist la finalul unui text pe care l-a postat pe blog.

„Acum niște ani, un contestatar de profesie, fost ofițer de armată, m-a făcut «ziarist ceaușist» pentru că am lucrat la Viața Studențească. El și gașca lui au chiar măsluit o dovadă din care să reiasă că am scris texte cu Ceaușescu. Nu, n-am scris, am povestit despre cum am scăpat în Fake News în Epoca de Aur.

Sabin Orcan, căpitan în armata lui Ceaușescu

Nu a fost simplu, dar am scăpat. Încriminarea venea de la un tip care, cum am zis, a fost ofițer, ajunsese pînă la gradul de căpitan în armata română. Căpitan ceaușist, în armata lui Ceaușescu, avîndu-l comandant suprem pe Ceaușescu. Presa nu avea un Ziarist Suprem, totuși. Fostul ofițer, comic vestit al anticomunismului de ocazie, cu ditamai musca pe chipiu, a replicat că ar fi fost persecutat în armată.

Serios?! Și a rămas acolo să-i jure credință lui Ceaușescu, în loc să «rupă rîndurile» și să își aleagă o meserie în civilie? Cum spuneam în introducerea cărții sus-citate, nu am ales să mă nasc în Epoca Ceaușescu, nu am fost consultat în legătură cu asta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am făcut toate școlile în învățămîntul comunist (că nu exista un altul), am muncit într-o «unitate socialistă» de învățămînt, după aceea, într-o revistă a studenților comuniști. Așa se numeau atunci. Ofițerul cu pricina, însă, a făcut un pas în plus față de mine, a ales o profesiune unde i se jura credință lui Ceaușescu.

Pe atunci și unii preoți se rugau pentru Ceaușescu, în biserică. Da, de acord. De asta s-a numit dictatură, de asta s-a revoltat lumea, pînă la urmă. Ceea ce am reușit, față de cîteva zeci de mii de români care au cedat, a fost faptul că nu am colaborat cu Securitatea, deși mi s-a propus (mai departe scrie-n carte). Aici nu mai am nuanțe: ai turnat sau n-ai turnat. CNSAS e nevoit să spună, în unele cazuri, că oameni care au turnat nu au făcut poliție politică.

Ai turnat sau n-ai turnat

Eu rămân la clasificarea simplă, o repet: ai turnat sau n-ai turnat. Recent indignarea mea a fost reactivată de «cazul» prietenului meu Lilian Zamfiroiu, diplomat român, care a terminat un mandat impecabil în Marele Ducat al Luxemburgului.

Cînd a fost nominalizat pentru postul de ambasador la Vatican, presa urechistă a reîncălzit o supă sleită. Cu ani în urmă, într-un interviu cu titlul forțat, Lilian Zamfiroiu povestea cum s-a încercat racolarea lui, ca student. Racolare care nu a avut loc, pînă la urmă. Știu cum e, am trecut prin asta.

De data asta revista Newsweek, din România (și alte publicații on-line de aceeași teapă), a reluat acuza de colaborare cu Securitatea, deși Lilian Zamfiroiu a produs nu o dată dovada de la CNSAS că e o persoană «necunoscută» în evidențele Securității.

Nu că ar fi semnat un angajament și nu a turnat (cum se scuză mulți găsiți cu nume și cod prin arhive), ci, pur și simplu, persoană necunoscută. Nici turnător, nici turnat. Cînd prietenul meu a înaintat un drept la replică, la  care a atașat un document foarte recent (deci, după primirea a încă niște mii de dosare noi în arhivele CNSAS), revista condusă de Sabin Orcan a lăsat-o mai moale, dar a scos la interval acuza «a lucrat în presa comunistă».

Ce a făcut, de fapt, Lilian Zamfiroiu

Într-adevăr, studentul Lilian Zamfiroiu a coordonat redacția unei reviste (alcătuite din studenți) care se numea Universitatea Comunistă. Acolo s-a afirmat și Adrian Năstase, pe cînd era student. Și mulți alții, mai cunoscuți sau mai puțin cunoscuți azi. Era singura revistă a Universității din București.

Poate că vina lui Lilian Zamfiroiu e că nu a făcut un samizdat, că nu a tipărit și lipit manifeste. Dar nici nu s-a înscris la singura școală de jurnalism din România, Academia Ștefan Gheorghiu. A preferat să învețe jurnalism, normal, la revista Universității unde era student. Care avea un titlu destul de strident, dar de neschimbat. Nu-l pusese el.

O acuză subțire de tot. Urmînd tipicul ei aș putea spune că, așa cum se vorbește, nesuportînd numele pe care familia lui l-a purtat în comunism, șeful de la Newsweek și l-a schimbat, astfel încît din Sabin Borcan a devenit Sabin Orcan. Consecvență, nu glumă!”, a scris Ioan T. Morar pe blog.itmorar.ro.

Mai multe despre identitatea lui Sabin Orcan (n.r. – Sabin Borcan) puteţi citi în dezvăluirile lansate de Sorin Ovidiu Bălan: EXCLUSIV. Directorul Newsweek, Sabin Orcan, şi-a falsificat biografia în legătură cu studiile. Acelaşi jurnalist a scris şi cum fuge Sabin Orcan de Justiţia în care crede orbeşte.

Noi amănunte privind studiile universitare inventate ale lui Sabin Orcan, directorul „Newsweek”. Exclusiv EvZ.

Război murdar între doi ziariști controversați: Mălin Bot îl acuză pe Sabin Orcan de legături dubioase cu „mafia” PSD