Evenimentul Zilei > Actualitate > RĂZBOI ÎN LIBIA: Un avion american s-a prăbuşit pe un câmp | FOTO
RĂZBOI ÎN LIBIA: Un avion american s-a prăbuşit pe un câmp | FOTO

RĂZBOI ÎN LIBIA: Un avion american s-a prăbuşit pe un câmp | FOTO

Un avion american de tip F-15E Strike Eagle s-a prăbuşit, azi-noapte, în timpul operaţiunilor din Libia, în apropiere de Benghazi, fieful rebelelilor, a anunţat purtătorul de cuvânt al Comandamentului american pentru Africa din Stuttgart, în Germania, Kenneth Fidler, potrivit BBC. Echipajul este în siguranţă, iar aparatul ar fi căzut din cauza unei defecţiuni tehnice. CNN scrie că un pilot a fost recuperat de rebeli, iar al doilea de americani. Cei doi au răni uşoare. Lângă epava avionului s-au adunat zeci de rebeli.

Rămâneţi pe evz.ro pentru noi informaţii despre situaţia din Libia!
Pentru a treia noapte consecutiv, avioanele coaliţiei internaţionale au bombardat ţinte din Libia. Au fost raiduri la Tripoli, Zuara, Misrata, Sirt şi Sebha. Însă pe fondul disensiunilor diplomatice, coaliţia şi-ar putea diminua operaţiunile militare în Libia lui Gaddafi.  Zona de excludere aeriană e contestată de Liga Arabă, iar premierul italian Silvio Berlusconi vrea ca NATO să preia misiunea în ţara nord-africană. Franţa se opune şi susţine că Alianţa nu are o imagine bună în ţările arabe după eşecul Afganistan. În vizită în Chile, preşedintele american, Barack Obama, a lăsat totuşi să se înţeleagă că NATO va prelua comandamentul în Libia în câteva zile. Consiliul de Securitate al ONU a anunţat că va ţine joi o reuniune la cererea Libiei.
20.45 NATO ar trebui să joace un rol-cheie în impunerea zonei de excludere aeriană de deasupra Libiei, a precizat azi Casa Albă, după ce preşedintele Barack Obama s-a consultat cu liderii francez şi britanic asupra acestei chestiuni, relatează Reuters.

Ben Rhodes, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, a declarat presei că preşedintele SUA a avut convorbiri telefonice cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cu premierul britanic David Cameron privind operaţiunea internaţională din Libia. „Ceea ce spunem este că NATO va avea un rol-cheie de jucat”, a menţionat Rhodes.
NATO discută încă pe această temă.
20.30 Echipajele a două avioane militare canadiene, care participă la misiunea din Libia, au decis să nu lovească ţintele vizate deoarece se temeau că ar exista victime colaterale. Oficialii au declarat că două aeronave CF-18 ale forţelor canadiene, alături de un avion al altei ţări implicate în intervenţia aliată, aveau misiunea de a bombarda un aeroport din Libia.

„În momentul în care au ajuns deasupra ţintei, echipajul a conştientizat că riscurile (victimelor colaterale) sunt prea mari”, a declarat un oficial canadian, citat de Reuters. Aceasta a fost a doua misiune a avioanelor canadiene şi prima care viza distrugerea unei ţinte.    
18.30 Întrebarea „Cine va prelua conducerea operațiunilor în Libia?” produce diviziuni serioase în rândul aliaților. Franța, care nu dorește ca acest rol să revină NATO, oferă o soluție – un for politic format din miniștrii de externe ai statelor implicate în operațiuni.
„Din iniţiativa preşedintelui Republicii, le-am propus colegilor noştri britanici să fie de acord cu punerea pe picioare a unui for de conducere politic a operaţiunii care să reunească miniştrii de externe ai statelor participante, precum şi pe cei din Liga Arabă”, a declarat ministrul de externe Alain Juppé în faţa Adunării Naţionale, notează Agerpres.
„Ar trebui să ne întâlnim în zilele următoare la Bruxelles, Londra sau Paris şi să repetăm în mod regulat acest gen de reuniune pentru a ilustra faptul că există o conducere politică”, a adăugat el, subliniind că „bineînţeles, lumea arabă îşi va avea locul”. „Plecând de la acest for de conducere politic vom folosi, bineînţeles, capacităţile de planificare şi intervenţie ale NATO. Lucrurile sunt foarte clare din acest punct de vedere”, a dat el asigurări.
18.15 NATO, care discută de zile bune pe tema poziției în intervenția din Libia, a decis azi să lanseze operaţiunile pentru impunerea unui embargo asupra armelor împotriva Libiei. Statele Alianţei nu au ajuns la un acord pentru ca NATO să preia controlul asupra operaţiunilor de impunere a zonei de interdicţie aeriană.
Citește mai mult despre decizia NATO.
17.40 Avioanele de vânătoare Rafale de pe portavionul nuclear francez Charles de Gaulle au efectuat azi o primă misiune deasupra Libiei, a anunţat statul major al armatei, citat de AFP. Portavionul Charles de Gaulle a ridicat duminică ancora din portul Toulon. I s-a alăturat, ulterior, „grupul aerian” aferent, compus din opt avioane Rafale şi şase Super Etendard.
17.00 Confruntări violente au loc luni şi azi în regiunea Yefren, la sud-vest de Tripoli, între rebelii care controlează regiunea şi forţele loiale regimului libian, înregistrându-se cu cel puţin nouă morţi, relatează AFP, citând localnici. „Forţele loiale colonelului Muammar Gaddafi au întreprins o ofensivă puternică luni şi marţi în regiune. Violenţele au făcut cel puţin 9 morţi şi numeroşi răniţi la Yefren”, la 130 km sud-vest de Tripoli, a indicat agenţiei franceze de presă un locuitor din acest oraş.

„Aşteptăm ca această coaliţie (internaţională) să împiedice batalioanele lui Gaddafi să avanseze în regiunea” aflată sub controlul rebelilor, citează France Presse declaraţia atribuită unui locuitor din Yefren.

16.30 Ciprul, care iniţial a refuzat să acorde permisiune de aterizare pentru trei avioane militare din Qatar, angajate în operaţiunea coaliţiei internaţionale contra Libiei, a autorizat apoi, în mod excepţional, aterizarea acestora în scop de realimentare. „Autorităţile cipriote nu şi-au dat acordul pentru (aterizare), dar apoi le-a fost cerută permisiunea unei aterizări de urgenţă, din lipsă de combustibil”, a indicat purtătorul de cuvânt al guvernului, Stefanos Stefanou, într-un comunicat, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Trei aparate – două Mirages şi un C-17 – au atertizat azi dimineaţă pe aeroportul civil din Larnaca, principalul aeroport din Cipru.
14.55Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a vizitat azi baza aeriană Solenzara, în Corsica, de unde decolează avioanele franceze angajate în operaţiunea internaţională din Libia, au dezvăluit AFP surse apropiate Ministerului francez al Apărării, notează Agerpres.
Însoţit de ministrul apărării Gerard Longuet, preşedintele Franţei, care potrivit Constituţiei este şi comandantul suprem al armatei, a trecut în revistă dispozitivul angajat în operaţiunile aeriene deasupra Libiei.
Sarkozy a ajuns la baza aeriană din Corsica în jurul prânzului şi a luat masa cu personalul bazei, potrivit unor surse din anturajul său.
De la lansarea operaţiunilor militare în Libia, baza militară 126-Capitane Preziosi, numită şi Solenzara, serveşte drept platformă pentru avioanele de luptă şi de transport implicate în această operaţiune. În plus, ea este baza franceză situată cel mai aproape de coasta libiană.
12.45Intervenţia militară a puterilor occidentale în Libia nu trebuie să transforme ţara africană într-un nou Irak, a avertizat azi premierul turc Recep Tayyip Erdogan.
Mai mult, participarea NATO la aceste atacuri nu trebuie să servească la redistribuirea bogăţiilor şi resurselor libiene, a subliniat prim-ministrul turc într-o conferinţă de presă la Ankara.
Erdogan a făcut o comparaţie între operaţiunea internaţională din Libia şi invazia din Irak din 2003, remarcând că, în cei opt ani trecuţi de la începutul intervenţiei împotriva lui Saddam Hussein, în Irak a fost distrusă o civilizaţie şi au murit peste 1 milion de oameni.
"Avem unele condiţii, dacă NATO va interveni în Libia", a precizat premierul turc, care este unul din liderii Alianţei Nord-Atlantice cei mai critici faţă de ofensiva împotriva liderului libian Muammar Gaddafi.
Erdogan: NATO nu trebuie să meargă în Libia ca să împartă bogăţiile ţării
Potrivit lui Erdogan, "NATO trebuie să meargă în Libia pentru a arăta că Libia aparţine libienilor, şi nu pentru a împărţi altora resursele subterane şi bogăţiile ţării".
Erdogan a insistat că Turcia "nu va participa la operaţiunile din Libia ca o forţă de război" şi a precizat că a discutat acest lucru şi cu preşedintele SUA, Barack Obama.
10.22 – Un prezentator de la postul de televiziune pro-Gaddafi a apărut într-o transmisiune din studio ţinând o armă automată în mâna şi spunând că "va lupta până la ultima picătură de sânge".
9.45 – Trei jurnalişti occidentali, doi dintre ei de la Agenţia France Presse, au fost arestaţi de forţele loiale Colonelului Gaddafi.
9.13 – Ca în fiecare zi de la începutul operaţiunilor militare în Libia, oficialii chinezi îşi exprimă şi azi îngrijorarea faţă de situaţia din ţara lui Gaddafi şi avertizează că există riscul unui dezastru umanitar.
7.59"Aş vrea ca lumea să ştie că au murit foarte mulţi civili în atacurile coaliţiei. Vrea ca lumea să ştie că rebelii nu sunt recunoscuţi de poporul libian. Vă rog opriţi operaţiunea militară", scrie Muhammed, din Tripoli pe contul de Twitter al BBC.  
ORA 6.00 – Autorităţile libiene au anunţat că mai mulţi civili au fost ucişi în raidurile coaliţiei de azi-noapte
ORA 5.21 – Militarii americani au lansat azi-noapte 20 de rachete Tomahawk, potrivit CNN. În total, începând de sâmbătă 159 de astfel de rachete au fost lansate de pe navele britanice şi americane spre zeci de ţinte din Libia.
ORA 5.45 "NATO va juca un rol" în noua fază militară din Libia, a declarat preşedintele american Barack Obama, aflat la Santiago de Chile. Această nouă fază ar urma să intervină în decurs de câteva zile, nu de săptămâni.
"În mod evident, situaţia este pe cale să evolueze pe teren. După cum am spus, obiectivul nostru iniţial este de a neutraliza apărarea antiaeriană libiană, pentru ca zona de interdicţie aeriană să poată funcţiona în mod eficient. În al doilea rând, este vorba de a ne asigura că obiectivele umanitare ale misiunii pot fi îndeplinite. Însă permiteţi-mi să accentuez că această tranziţie se va face în câteva zile, nefiind o problemă de săptămâni", a continuat Obama.
"Poziţia americană este că numărul unu libian Muammar Gaddafi trebuie să plece. Acţiunea noastră militară sprijină un mandat internaţional al Consiliului de Securitate care se concentrează în mod specific pe ameninţarea umanitară reprezentată de colonelul Gaddafi pentru poporul său", a mai declarat preşedintele american Barack Obama.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: