ONG-urile care „salvează” imigranți din Marea Mediterană au dezlănțuit o ofensivă generală împotriva autorităților italiene.

„Este un plan coordonat de a ne pune în dificultate în timpul verii, când cresc plecările din Libia”, a dezvăluit cotidianului italian Il Giornale un oficial italian care nu a dorit ca identitatea să-i fie dezvăluită.

Dacă oficialii italieni îl lasă pe ministrul de Interne Matteo Salvini să facă singur față schimbului de replici cu ONG-urile, militanții pro-imigranți n-au nicio problemă să mărturisească deschis că încalcă orice legi naționale și internaționale ca să-i „salveze pe imigranți”.

„I-am găsit pe o ambarcațiune care era, de fapt, în stare bună. Problema era că eram în zona libiană, iar libienii (Paza de Coastă n.r.) veniseră să-i ia, așa că i-am luat imediat pe nava noastră și am plecat”, a declarat pe SkyTg24 Giulia Berberi, medic pe o navă salvatoare de imigranți.

Să nu vă imaginați că e vorba de o acțiune izolată. Totul a fost pus la cale încă din noiembrie când la Barcelona s-au pus bazele „United4Med”, o alianță de oțel a organizațiilor non-guvernamentale pro-imigrație. Acțiunile au fost planificate în cele mai mici detalii.

Există un telefon de alarmă cu număr francez la care imigranții de pe bărcile aflate în pericol (sau nu, după cum s-a văzut) pot suna.

Imediat cele două mici avioane ale ONG-urilor, Colibrì și Moonbird, decolează de pe Insula Lampedusa și caută ambarcațiunea care a cerut ajutorul. Imediat ce barca e reperată, piloții anunță cea mai apropiată navă „umanitară”.

Dacă Paza de Coastă Libiană e în apropiere, sunt lansate imediat bărcile de mare de viteză, pentru a-i împiedica pe libieni să ducă imigranții înapoi în Africa de Nord.

Afacerea ONG-urilor e cît se poate de profitabilă. De când autoritățile italiene au fixat amenzi uriașe încercând să pună capăt aducerii imigranților, au crescut și donațiile. Cei mai mulți bani vin de la bisericile protestante din Germania.

Protecția politică vine tot de acolo, după cum s-a demonstrat în cazul Carola Rakete, comandantul navei Sea-Watch 3, pentru care autoritățile germane au intervenit public. Dar ONG-urile pro-imigranți au prieteni peste tot, chiar și în Italia, unde politicieni și primari de stânga, magistrați și jurnaliști încearcă să blocheze politicile lui Salvini.

Deocamdată, însă, ministrul de Interne italian rezistă presiunilor incredibile. Nu se aștepta ca ONG-urile să sfideze pe față legea italiană, așa că acum se pregătește să amendeze propriul decret în ceea ce privește siguranța. „Lega va prezenta modificări ale decretului Securitate bis pentru a majora amenzi de până la un milion de euro și pentru a
facilita confiscarea ambarcațiunilor”, a declarat Salvini, susținând că navele ONG-urilor refuză apa oferită de autoritățile italiene pentru a avea motiv să declare stare de necesitate la bord.

Te-ar putea interesa și: