Război declarat ajutoarelor sociale ilegale

Război declarat ajutoarelor sociale ilegale

Dragoș Pîslaru a declarat că 20% din ajutoarele sociale sunt acordate fraudulos. Ministrul Muncii va prezenta în două săptămâni un proiect care „va reforma din temelii” sistemul de acordare a veniturilor sociale.

Statul a împărțit doar anul trecut ajutoare sociale de aproape 10 miliarde de lei, pentru aproape 6 milioane de români. 20 la sută s-au acordat, însă, ilegal, după cum reiese din controalele făcute la mii de primării.

200 de milioane de lei au fost oferiți fără ca beneficiarii să sufere de vreo boală, ori să fie dintr-o categorie socială vulnerabilă. Din acest motiv, ministrul Muncii Dragoș Pîslaru a declarat că va prezenta în două săptămâni un proiect care „va reforma din temelii” sistemul de acordare a veniturilor sociale.

În ultimii ani s-au identificat zeci de cazuri în care diverși cetățeni au păcălit statul pentru a primi ajutoare sociale. De pildă, în comuna Sadova, din judetul Dolj, din cei 8.000 de locuitori, 1.000 fentau statul. Primeau ajutoare sociale, chiar dacă munceau in străinătate și aveau adevărate palate. Bineînțeles, anchetele sociale de la primarie erau "aranjate".

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma controalelor făcute anul trecut la peste 2000 de primării din țară, Ministerului Muncii a descoperit cum 20% dintre ajutoarele sociale au fost acordate fără justificare. Asa că, ministrul Muncii Dragoș Pîslaru intenționează sa reformeze din temelii sistemul de asistență socială.

În mai puțin de două săptămâni cei care vor solicita ajutor social vor trebui să primească automat și vizita asistentului social. În urma unei anchete, acesta va stabili dacă banii ceruți sunt justificați și dacă persoana este cu adevarat îndreptățită să-i primească. Mai mult, asistenții sociali vor fi responsabili pentru fiecare ban pe care statul îl va acorda sub formă de ajutoare sociale.

Amintim că în România se acordă șapte ajutoare sociale: ajutor pentru încalzirea locuinței, alocații de stat pentru copii, alocații pentru susținerea familiei, drepturi pentru persoane cu handicap, plăți pentru ajutoare sociale,  indemnizații pentru creșterea copilului și alocații de plasament.

Ca să le verifice, responsabilii au nevoie de mai mulți asistenți sociali care să meargă la fiecare persoană în parte. În zonele rurale din România un asistent social se ocupă, în medie, de 2000 de locuitori.