Război civil în PP-DD

Un grup de deputați PP-DD contestă actuala conducere a partidului și vor să-i schimbe orientarea, către dreapta pro-europeană.

PP-DD a obținut un rezultat catastrofal la alegerile pentru Parlamentul European, respectiv 3,67%. În 2012, nu mai puțin de 14% din alegători votau pentru formațiunea lui Dan Diaconescu. Anul acesta, liderul însuși a candidat la alegerile parțiale, în Satu Mare, pentru un mandat de parlamentar, însă s-a situat abia pe locul patru, cu circa 10% din voturi, în circumscripția în care a câștigat Ovidiu Silaghi, susținut de PSD. Și scorul de 3,67% la PE i se poate imputa, dat fiind că Diaconescu a deschis și lista de candidați la europarlamentare, urmat de președintele partidului, Simona Man.

Cu stânga sau cu dreapta

În aceste condiții, deputatul Daniel Fenechiu a cerut o analiză a rezultatelor alegerilor și, potrivit unor surse din partid, ar dori chiar organizarea unui congres extraordinar. „Nu, nu vom organiza niciun Congres. Nu am primit nicio solicitare. (...) Conform statutului, doar eu, ca președinte al partidului, am dreptul de a-l convoca și eu nu consider că avem nevoie de un Congres”, a fost replica Simonei Man, cea care conduce, oficial, această formațiune. Ea a susținut că negociază și cu formațiuni de stânga, și cu cele de dreapta. Tabăra adversă, care grupează cea mai mare parte a deputaților încă rămași în PP-DD, susține că, de fapt, Man ar vrea să ducă partidul într-o fuziune cu o formațiune de stânga. Până acum, Dan Diaconescu nu s-a pronunțat în legătură cu conflictele din partidul său.

Alternativa pe care o propun deputații PP-DD este ca partidul să fie păstrat, dar săși schimbe orientarea către o dreaptă „pro-europeană”. În prezent, grupul PP-DD din Camera Deputaților mai are doar 20 de membri. Alți 29 au dezertat, către UNPR, PC și PSD. La Senat, grupul PP-DD s-a desființat. Chiar ieri, și-au anunțat demisia din PP-DD alți doi deputați, care au trecut la UNPR.