Creditele neperformante în euro depăşesc o cincime din portofoliul Coface România, firmă de recuperare a împrumuturilor restante.
Datoriile aferente creditelor în euro care au fost încredinţate de bănci pentru a fi recuperate de firmele specializate au expodat în ultima perioadă.
În acest an, ponderea acestor datorii reprezintă 22% din total, comparativ cu numai 7% anul trecut, potrivit datelor Coface România. Ca valoare, împrumuturile neperformante în euro se menţin lidere în topul celor în valută, în timp ce creditele luate în franci elveţieni şi dolari americani nu au generat volume importante de creanţe în portofoliul firmei menţionate.
Din punct de vedere al numărului de credite care au ajuns în portofoliul Coface, ponderea împrumuturilor restante în euro a avut o evoluţie mai puţin spectaculoasă: de la 6,32% în 2007, la 11,63% în acest an.
Firme precum Coface primesc de la bănci portofolii de credite restante pentru a recupera datoriile înregistrate în contul acestora. O parte din aceste împrumuturi sunt trecute de bănci în afara bilanţului, ceea ce înseamnă că s-a scurs o perioadă semnificativă de când nu s-a mai plătit nicio rată aferentă împrumutului respectiv. În plus, cu cât datoria este mai veche, cu atât este mai greu de recuperat. Practica băncilor la nivel mondial este de a vinde portofoliile de creanţe firmelor specializate. Acest gen de afacere a explodat pe piaţa autohtonă anul trecut, când 12 instituţii de credit au vândut portofolii de creanţe însumând 140 de milioane de euro.
Potrivit datelor din publicaţiile Băncii Naţionale a României, restanţele la creditele în euro care nu erau scoase în afara bilanţului reprezentau 17% din total. Trimise rapid la recuperatori
Băncile încep să încredinţeze mai repede portofoliile de credite restante firmelor de recuperare. O treime din creanţele aferente creditelor din portofoliul Coface reprezintă rate în cazul cărora întârzierile au fost între 30 şi 90 de zile. Grosul creanţelor îl reprezintă cele la care întârzierile au fost de până la şase luni, acestea reprezentând 62,5% din total.
În acelaşi timp, 27% sunt ratele neplătite de mai bine de un an - cele mai numeroase întârzieri din acest segment fiind întârzierile mai mari de doi ani, care reprezintă 21% din total.
Pe de altă parte, piaţa colectării de creanţe este în continuă creştere, avansând cu o rată medie anuală de 70%, potrivit directorului general al Coface România, Cristian Ionescu. Potrivit acestuia, circa 30 de agenţii specializate sunt în prezent pe această piaţă.
Marii jucători internaţionali aşteaptă însă dezvoltarea şi mai mare a acestei pieţei, potrivit lui Ionescu.
STATISTICĂ
Împrumuturile de nevoi personale, lidere la restanţe Creditul de nevoi personale este fruntaş la împrumuturi neperformante ajunse în portofoliul firmele de colectare de creanţe. Acest tip de împrumuturi a generat 64% din valoarea portofoliului Coface România.
Din punct de vedere al numărului de credite restante, împrumuturile de nevoi persoanele restante au o „performanţă“ şi mai bună: reprezintă aproape 70% din total. În urmă cu doi ani, din punct de vedere al numărului de împrumuturi restante din portofoliul Coface lidere erau creditele de consum, cele contractate pentru achiziţia de bunuri de folosinţă îndelungată. Acest tip de împrumuturi este acum pe locul doi în clasament. Împrumutul la purtător, creditul pe card, mai puţin dezvoltat pe piaţa autohtonă anii precedenţi, generează un volum de creanţe din ce în ce mai mare.
Valoarea datoriilor restante la acest tip de împrumut a ajuns la aproape 9%, de trei ori mai mare faţă de cifra înregistrată în 2006. Numărul creanţelor înregistrate la cardurile de credit sunt însă în scădere, de la peste 8%, anul trecut, la 4%, în acest an.