Evenimentul Zilei > Actualitate > Rata de infectare a depășit 6 la mie, în București. Prefectura mai așteaptă cu noile restricții. UPDATE
Rata de infectare a depășit 6 la mie, în București. Prefectura mai așteaptă cu noile restricții. UPDATE

Rata de infectare a depășit 6 la mie, în București. Prefectura mai așteaptă cu noile restricții. UPDATE

Incidența cazurilor de COVID-19 în București a ajuns miercuri, 29 septembrie, la 6,33 la mia de locuitori. Datele au fost prezentate de autoritățile sanitare.

UPDATE: Prefectura Capitalei nu va lua nici o măsură de restricții până când nu va fi convocat Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență. Termenul în care se poate reuni acest organism este de 48 de ore. Până atunci, DSP are la dispoziție 24 de ore pentru a propune un set de măsuri.

„Imediat cum am ajuns la această incidență, deocamdată nu se întâmplă nimic pentru că DSP va trebui să vină în 24 de ore cu o analiză și cu propuneri, iar în maximum 48 de ore Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență va trebui să se convoace și să constate această incidență, și evident să pună în aplicare, să dispună măsurile care se impun, evident în baza analizei propuse de către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București”, a declarat Mariana Țipișcă, purtător de cuvânt al Prefecturii Capitalei, conform B1 TV.


Autoritățile sanitare au publicat noile date privind incidența infectărilor cu COVID la nivelul municipiului București. Aceasta a depășit 6 la mia de locuitori și este de așteptat ca autoritățile să se reunească într-o ședință pentru a lua măsurile de restricție care se impun.

Au trecut doar trei zile de la congresul PNL, organizat cu 5.000 de delegați, până când situația epidemiologică a explodat în București.

Conform reglementărilor în vigoare, pentru intervalul de incidență cuprins între 6 și 7,5 la mie sunt prevăzute o serie de restricții legate de circulație

Circulația în afara locuinței se va desfășura de luni până vineri fără restricții, însă în timpul weekend-ului, vineri, sâmbătă și duminică, va fi interzisă în intervalul orar 20.00 – 05.00.  Pentru acest interval este necesară o declarație pe proprie răspundere sau adeverință de la angajator ori legitimația de serviciu.

Persoanele vaccinate vor putea circula fără restricții

Pe e altă parte, persoanele vaccinate de cel puțin 10 zile pot circula fără restricții pe toată durata săptămânii fără să aibă nevoie de declarație pe proprie răspundere, adeverință de la angajator sau legitimație de serviciu.

În spațiile publice masca este obligatorie pe o rază de 50 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, pentru persoanele care staţionează. De asemenea, masca este obligatorie pe o rază de 25 de metri în jurul unor spații publice, cum ar fi piețe, spații comerciale, unități spitalicești (fără a se limita la acestea).

Alte restricții care urmează să intre în vigoare

Programul magazinelor și a unităților de prestări servicii va fi normal în timpul săptămânii, de luni până joi și restricționat la finalul săptămânii. În intervalul vineri – duminică, activitatea este permisă între 05:00-18:00. În afara acestui interval de timp este permisă doar livrarea la domiciliu. Restaurantele și cafenelele se vor închide, fiind permisă doar livrarea la domiciliu.

Activități recreative și sportive vor fi interzise, iar sălile de sport/fitness vor fi închise. Același lucru este valabil și în cazul piscinelor și bazinelor de înot interioare.

Nunțile, botezurile sau mesele festive, dar și evenimentele în aer liber, fie că este vorba despre spectacole, concerte, competiții sportive sau festivaluri sunt interzise câtă vreme incidența se va menține peste 6 la mie.