Răsturnarea ierarhiei schimbă toate calculele

Cum nici PSD, nici PDL nu s-au detaşat clar, Băsescu redevine un jucător important în numirea premierului.

Duminică seară ora 21.00. Estimări privind rezultatele alegerilor furnizate de INSOMAR şi CCSB: PSD - 36%, PDL - 30,8%, PNL - 20,4. Social-democraţii şi-au proclamat victoria categorică şi au plecat la culcare convinşi că a doua zi vor forma guvernul. Liberalii s-au declarat mulţumiţi, dar satisfacţia lor se baza pe faptul că sunt indispensabili pentru formarea viitoarei majorităţi.

Puţin mai trişti, democrat-liberalii s-au pus pe numărat voturi. În cursul nopţii, situaţia clasamentului s-a schimbat. Atât numărătoarea paralelă efectuată de PDL, cât şi cea a PSD arătau un alt clasament. A doua zi, adică ieri la ora 10.00, BEC a confirmat răsturnarea, anunţând rezultate parţiale după numărarea a 70% din voturi: PDL - 33,29%, PSD - 32,51%, PNL - 18,10%. Singurul scor pe care l-au nimerit INSOMAR şi CCSB a fost al UDMR: 6,7%.

Noul clasament a instalat deruta şi nedumerirea în PSD şi a reaprins speranţele la PDL. Pentru social-democraţi, Palatul Victoria nu mai era atât de aproape. Plasarea pe locul 2 le-ar fi retezat orice pretenţii la conducerea guvernului. La ora 14.00, BEC a anunţat noi rezultate parţiale valabile pentru 92% din secţiile de vot. Totodată, o nouă răsturnare. PSD revine pe primul loc, cu 33%. La o distanţă de doar 0,43% se situa PDL cu 32,54%. PNL se menţinea pe palierul de 18%. „Noua ordine“ se disputa la zecimale, iar calculele privind influenţa în viitorul legislativ se făceau cu aproximaţii de câteva mandate. Situaţia nu s-a schimbat la ora 18.00, când BEC a furnizat rezultate parţiale după numărarea a 99,62% din secţiile de vot: PSD - 33,09%, PDL - 32,34%, PNL - 18,57%. Deşi clasat pe locul 2 ca număr de voturi, PDL a anunţat că a câştigat alegerile pentru că are cu două mandate de parlamentar mai mult decât PSD. La rândul său, Geoană a invocat un „avantaj psihologic“, susţinând că PSD trebuie să formeze guvernul.

În realitate, nici PSD, nici PDL nu s-au detaşat clar, iar preşedintelui Băsescu i-a fost recunoscută puterea de a propune un premier care, prin negociere, să formeze o majoritate parlamentară. Şi PDL, şi PSD, şi PNL şi-au menţinut intenţia de a intra la guvernare şi şi-au arătat disponibilitatea de a negocia. Aşteaptă ca startul să fie dat de şeful statului.

PROTEST

2,5% dintre alegători au votat în alb

O parte a românilor care s-au prezentat la alegerile de duminică au preferat votul alb, şi anume participare la vot, dar fără o opţiune. Ei s-au mărginit să pună în urne buletinele fără a le ştampila. Astfel, la Senat, din cele 7.203.848 voturi, 175.429 au fost albe, echivalentul a 2,5% din total. La Camera Deputaţilor, din 7.203.848 voturi, 138.535 au fost albe, adică 1,9%. Ideea votului alb a fost introdusă în lege de Asociaţia Pro Democra- ţia. Pentru a preîntâmpina eventuale „accidente“ BEC a informat toţi preşedinţii secţiilor de votare că imediat după încheierea votării şi înainte de numărarea voturilor aceştia trebuie să sigileze toate ştampilele. (Romulus Georgescu)

Schimbarea ierarhiei alegerilor in procesul de numărare a voturilor

Foto: Răzvan Vălcăneanţu, Vlad Stănescu, Codrin Prisecariu