Conform poliție din Slovacia, care a găsit trupurile lui Jan Kuciak şi al logodnicei sale Martina Kusnirova împuşcate în locuinţa lor, această crimă a fost „foarte probabil” legată de ancheta pe care a făcut-o şi care îi viza pe politicieni de înalt nivel şi legăturile lor cu celebra mafie italiană „Ndrangheta”, scrie News.ro. 

Jaromir Ciznar, procurorul general,  a declarat miercuri la Bratislava că anchetatorii sunt practic siguri că „atacul a fost dirijat împotriva lui (Jan Kuciak)” în timp ce Martina Kusnirova s-a aflat „în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit”. 

Un procuror slovac care, sub anonimat, a vorbit cu jurnaliştii în martie, a dezvăluit la acea dată că Martina Kusnirova a fost „împuşcată cu un glonţ în cap”, în timp ce Jan Kuciak a fost „ucis de două gloanţe în inimă”. Nimic nu a fost furat, a mărturisit el. 

Dubla crimă a stârnit îngrijorarea privind libertatea presei şi a corpupţiei din Slovacia, care au dus ţara într-o criză profundă.  Manifestaţii masive săptămânale au avut loc la Bratislava şi în alte oraşe, forţând Guvernul să demisioneze în martie. 

Noul Guvern a păstrat mare parte dintre vechii membrii ai cabinetului Robert Fico, între care colaboratorul său apropiat Peter Pellegrini, care a devenit noul prim-ministru. Potrivit analiştilor, Fico continuă să conducă din umbră în timp ce este preşedinte al partidului aflat la putere, Smer-SD, mai scrie sursa citată. 

Slovacia a declarat săptămâna trecută că îl va extrăda pe omul de afaceri italian Antonino Vadala, acuzat de trafic de droguri, pe care Jan Kuciak l-a citat în ancheta sa, atribuindu-i legături cu mafia italiană, cu apropiaţi ai lui Fico şi cu alţi membrii ai Guvernului.  Antonino Vadala a fost arestat în martie ca urmare a unui mandat european de arestare emis de Italia anul trecut. El este acuzat şi de tentativă de fraudă cu fonduri europene în Slovacia. 

 

Te-ar putea interesa și: