Update. Nicușor Dan a oferit o primă reacție după ce au fost suspendate PUZ-urile.

„Astăzi dimineață și ieri am avut discuții cu liderii majorității PNL și USR din Consiliul General al Municipiului București, pentru a avea o formă cât mai bună a proiectelor de hotărâre privind suspendarea PUZ-urilor coordonatoare ale sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6.

Cu toții am fost de acord că suspendarea este urgentă și necesară pentru a stopa abuzurile rechinilor imobiliari din București și pentru a asigura o dezvoltare modernă, europeană a Capitalei.

PUZ-urile celor 5 sectoare, așa cum au fost făcute, creează spațiu pentru abuzuri în urbanism, deschid calea unui trafic mult mai aglomerat, haotic, fără reguli clare care să protejeze cetățenii și cresc riscul de poluare în oraș. Au avut loc discuții tehnice, precum termenele pe care să le stabilim din perspectiva predictibilității necesare pentru dezvoltatorii onești. Concluzia comună a fost că într-un an putem pune ordine în lucruri.

De asemenea, am fost de acord că este nevoie ca funcționarii publici să lucreze cu celeritate pentru acest deziderat și vom face tot ce este nevoie pentru a pune lucrurile în mișcare.

Astfel, în urma discuțiilor, am ajuns împreună cu majoritatea din Consiliu la o formă echilibrată și rezonabilă. Sunt convins că au existat presiuni destul de mari asupra tuturor, dar consider că CGMB și Primăria Capitalei au trecut primul mare examen de maturitate în direcția construcției Noului București. Sunt optimist asupra modului în care vom implementa măsurile acestor hotărâri votate azi”, a fost mesajul postat de Nicușor Dan.

——————————————————————————————————————————————-

Răsturnare de situație în cazul PUZ-urilor!  Odată cu anunțul deciziei sale, anunțată miercuri, Nicușor Dan a remarcat că urbanismul practicat în ultimii ani în Capitală a fost ”o golănie ”. Edilul speră că prin PUZ-urile coordonatoare de sector sute de hectare de spaţii verzi ar deveni construibile.

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, primarul general şi-a exprimat speranţa ca în şedinţa de Consiliu General de vineri să fie adoptate cele 5 proiecte de hotărâre ale sale.  Actele stipulează suspendarea unor PUZ-uri în sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6, pe o perioadă de 2 ani.

S-a schimbat schimbarea. PNL București anunțase joi o suspendare a PUZ-urilor de 3 luni

Termenul de 3 luni pentru suspendarea PUZ-urilor coordonatoare de sector va fi modificat la 12 luni, au precizat vineri, pentru Agerpres, surse din cadrul municipalităţii.

Conform acestor surse, proiectul a fost modificat la nivelul Comisiei de urbanism. PUZ-urile coordonatoare de sector urmează să fie suspendate pentru un an.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti avea programată o întrunire în şedinţă vineri, de la ora 11,00. Pe ordinea de zi figurau 5 proiecte privind suspendarea unor PUZ-pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6. Forma postată iniţial pe site-ul PMB prevedea suspendarea pentru o perioadă de 2 ani, așa cum dorea Nicușor Dan. Ulterior, aceasta a fost modificată la 3 luni, în urma anunțului făcut joi de șefa PNL București, Violeta Alexandru.

Răsturnare de situație în cazul PUZ-urilor! USR-PLUS a anunțat că va vota suspendarea pe 2 ani

Consilierii generali ai USR-PLUS au anunţat joi că vor vota pentru suspendarea PUZ-urilor pentru o perioadă de 2 ani. Reprezentanții USR-PLUS au apreciat că acestea conţin “prevederi derogatorii profund nocive”. Sunt prevederi susceptibile să continue dezvoltarea urbanistică “haotică” din Capitală din ultimii ani.

Ulterior, preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, a anunţat că primarul general, Nicuşor Dan, a fost de acord cu reducerea termenului de suspendare propus de la 2 ani la 3 luni.

Potrivit G4media, consilierii generali PNL au anunțat vineri, înaintea ședinței de la Primăria Capitalei, că primarul general le-a comunicat că are nevoie de 3 luni pentru a identifica problemele legate de PUZ-uri de la sectoare. De asemenea, termenul include și descoperirea zonelor (UTR-uri) în care s-a construit ilegal.

Primarul general al Capitalei, Niculor Dan, a declarat inițial că este nevoie de o suspendare pentru 2 ani a acestor PUZ-uri.