ÎCCJ a decis ca cei trei suspecți în cazul asasinării omului de afaceri de la Arad să fie arestați. Judecătorii au amânat decizia, săptămâna trecută, pentru marți, 13 noiembrie.
Fiica și cei lalți doi suspecți în cazul asasinării omului de afaceri arădean au fost arestați. Instanța a reanalizat cazul prezentat de procurori și au decis că se impune arestarea pentru 30 de zile.
ÎCCJ a dispus arestarea în cazul asasinatului de la Arad
Judecătorii au dispus arestarea Laurei Crișan, fiica omului de afaceri și a celor doi suspecți despre care procurorii spun că au ajutat-o. Joi, 7 noiembrie, ÎCCJ a judecat contestația depusă de Parchet împotriva deciziei Curții de Apel București de respingere a propunerii de arestare preventivă a celor trei suspecți. După mai bine de două ore de ședință, pronunțarea soluției a fost amânată pentru 13 noiembrie.
Miercuri, 13 noiembrie, judecătorii au anunțat soluția. Laura Crișan, fiica omului de afaceri asasinat, Horodinca Adrian Bogdan și Bulbuc Sebastian au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.
Judecătorii ÎCCJ au întors soluția formulată, în acest dosar, de Curtea de Apel București. Pe 24 octombrie, instanța Curții de Apel a respins cererea procurorilor de arestare preventivă a celor doi suspecți. Aceștia au fost puși în liberatate, pe motiv că probele din anchetă nu sunt suficient de clare.
Fiica milionarului suspectă în dosar
Decizia ÎCCJ de acum vine după ce la finalul lunii octombrie, locuința avocatei Laura Crișan, fiica omului de afaceri, a fost percheziționată de polițiști și procurori. În urma verificărilor, aceasta și cei doi bărbați considerați complici au fost duși la audieri. Fiica milionarului a fost acuzată de omor și instigare la omor.
Potrivit anchetatorilor, cei doi bărbaţi suspectați în acest caz ar fi procurat, pe 27 mai 2021 un mecanism exploziv care putea fi controlat prin telefonul mobil. Aceștia au plasat bomba improvizată în mașina victimei. Explozia a fost declanșată pe 29 mai 2021, la ora 06:59, în parcarea magazin din Arad.
„Inculpaţii au fost instigaţi la comiterea faptei de către inculpata menţionată. Victima a decedat ca urmare a exploziei şi incendiului subsecvent, iar autoturismul a fost complet distrus. Prin modul, locul şi mijloacele de săvârşire, fapta a fost de natură să pună în pericol alte persoane şi bunuri”, spuneau procurorii.
După percheziții și audieri, cei trei au fost propuși pentru arestare preventivă, la Curtea de Apel București. Judecătorii au considerat, însă, la acel moment că nu există probe suficiente care să confirme teoria procurorilor. Drept urmare, pe 24 octombrie, fiica omului de afaceri și ceilalți doi suspecți au fost puși în libertate. Decizia a fost contestată de Parchet, la ÎCCJ.
Cazul asasinatului a ajuns la ÎCCJ
Procurorii au contestat decizia de punere în libertate a celor trei la ÎCCJ, iar judecătorii au anulat prima decizie. Instanța supremă a aprobat arestatea preventivă în acest caz. Asasinatul de la Arad, care a șocat o țară întreagă, a avut loc pe 29 mai 2021. Omul de afaceri a fost ucis în explozia mașinii sale, în parcarea unui magazin. Anchetatorii au stabilit că în autoturism a fost plasată o bombă și au deschis un dosar pentru omor cu premeditare.
Investigația a durat mai bine de trei ani, timp în care au fost analizate o multitudine de piste. La un an după asasinat, procurorii spuneau că au audiat 400 de persoane și au percheziționat mai multe locații și echipamente informatice. De asemenea, au fost efectuate 18 expertize balistice, fizico-chimice, traseologice şi genetice.
„Au fost analizate relaţiile comerciale derulate de victimă. Situaţia economică şi financiară a societăţilor în care era implicat nu a relevat vulnerabilităţi şi acţiuni cu risc de escaladare violentă, la nivelul mijloacelor folosite pentru comiterea faptei. A fost realizată o analiză comportamentală de către structura de profil din cadrul IGPR.
Până la acest moment, nu au fost confirmate informaţiile, vehiculate şi în spaţiul public, privind implicarea victimei în activităţi de crimă organizată. Au fost verificate raporturile civile rezultate din activităţi specifice cămătăriei pe care victima le derula, fără concursul altor persoane. S-au stabilit şi au fost investigate posibilele surse de conflict în anturajul victimei”, informa Parchetul de pe lângă ÎCCJ.