Comisia parlamentară de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009 a decis astăzi, prin vot, să solicite din nou Parchetului General o copie a dosarului în care procurorii au făcut cercetări cu privire la posibilitatea fraudării acestor alegeri, dosar care a fost clasat. Reamintim că Parchetul General a dispus clasarea dosarului în care s-au efectuat cercetări "in rem" după dezvăluirile jurnalistului Dan Andronic despre alegerile prezidențiale din decembrie 2009.
Reamintim că jurnalistul Dan Andronic este cel care a dezvăluit, în exclusivitate, că în decembrie 2009, în turul doi al alegerilor prezidențiale, înalți demnitari ai statului român, printre care George Maior, Florian Coldea și Laura Codruța Kovesi, au mers acasă la Gabriel Oprea. El a susținut că Laura Kovesi și Coldea erau preocupați de câștigarea scrutinului de Traian Băsescu.
CUM MI-AM PETRECUT O NOAPTE CU LAURA CODRUȚA KOVESI ȘI FLORIAN COLDEA. Turul doi al alegerilor prezidențiale din 2009, o poveste nespusă | Operațiunea „Noi suntem Statul!" (X)
"S-a votat astăzi (n.r.- joi) să solicităm Secretariatului General al Guvernului detalii cu privire la destituirea și numirea de prefecți după ce domnul ministru Nica a fost demis. A mai fost votată o propunere, o revenire cu o solicitare către domnul Augustin Lazăr pentru a ne pune la dispoziție o copie după dosarul efectuat cu cercetările privind posibilitatea de fraudare a alegerilor din 2009, având în vedere poziția Consiliului Superior al Magistraturii, deciziile Curții Constituționale date în speță", a precizat președintele Comisiei de anchetă, Oana Florea, la Palatul Parlamentului.
Ea a adăugat că documentele din dosarul respectiv pot intra în posesia membrilor comisiei având în vedere faptul că aceștia nu intenționează să le dea publicității, ci doar să le folosească la concluziile ce vor fi puse în raportul final.
"Nu vrem să controlăm nici activitatea Parchetului, nici nu am avea cum. (...) Dacă avem indicii, documente sau probe depuse la comisia noastră cu privire la scrutin și la desfășurarea votului în 2009, date cu privire la ce s-a întâmplat în sufrageria domnului Oprea nu avem", a menționat ea.
Eugen Nicolicea, membru al comisiei de anchetă, a susținut că obiecțiile procurorului general cu privire la dosar nu au suport legal. "Din răspunsul pe care ni l-a dat domnul Augustin Lazăr, din comunicatele de pe site-ul instituției și de pe Facebook-ul instituției am văzut obiecțiile domniei sale, iar comisia, prin adresa pe care a înaintat-o, a demontat punct cu punct toate obiecțiile, care sunt niște inovații ale domnului procuror general, foarte interesante, dar care nu au suport legal. CSM a dat dreptate comisiei în totalitate, a confirmat, și este scris negru pe alb, că nu ne-am depășit atribuțiile prin această solicitare", a spus Nicolicea.
Membrii comisiei au mai decis să îi solicite din nou ministrului Justiției "ca în virtutea colaborării loiale dintre instituții" să aibă o intervenție în care să clarifice această situație dintre Parchet și Parlament.
Plângere disciplinară împotriva Procurorului General al României în dosarul alegerilor din 2009
Reamintim că redacţia Lumea Justiţiei a depus marţi, 8 august 2017, o plângere disciplinara la Inspectia Judiciară impotriva Procurorului General al României, Augustin Lazar sub aspectul săvârşirii unor abateri disciplinare legate de refuzul repetat al acestuia de a trimite Comisiei speciale de anchetă a Parlamentului României copia dosarului 213/P/2017 privind fraudele de la alegerile din 2009, dosar clasat definitiv.
„KOVESI VA RECUNOAŞTE că a fost acasă la Oprea în noapte alegerilor din 2009.” Dan Andronic DEZVĂLUIE MIZA INTERVIULUI şefei DNA: „Sunt dispus să facem testul poligraf, SĂ VEDEM CINE MINTE.”