SRI a transmis DIICOT că, în dosarul de înaltă trădare al premierului Viorica Dăncilă, nu a fost un incident de securitate și nici nu au fost divulgate secrete care să pericliteze securitatea națională. Dosarul a fost deschis după plângerea făcută de liderul PNL, Ludovic Orban, în cazul mutării ambasadei României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.
SRI a răspuns solicitatării DIICOT, în dosarul în care primul ministru al României, Viorica Dăncilă este acuzată de înaltă trădare, întocmit ca urmare a plângerii penale formulate de liderul PNL, Ludovic Orban, în luna mai.
Serviciul Român de Informații a transmis că nu ar exista informaţii cu privire la infracţiunea de înaltă trădare, precizează Antena 3. De altfel, potrivit legii, dacă ar fi existat asemenea informaţii, SRI le-ar fi trimis din proprie iniţiativă procurorilor, fără să fie nevoie de plângerea depusă de Ludovic Orban.
În plângere se vorbea despre un incident de securitate, de divulgarea unor secrete, în scandalul mutării sediului ambasadei României în Israel.
În acest răspuns se spune că nu a fost un incident de securitate și nici nu au fost divulgate secrete care să pericliteze securitatea națională.
Fostul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a cerut SRI date în legătură cu acest dosar. „Dacă aceste Servicii dețin astfel de informații, pentru că infracțiunile sunt reclamate ca fiind săvârșite deja, nu în curs de săvârșire, înseamnă că astfel de informații, care nu pot fi la dispoziția poliției că nu au cum, se găsesc eventual în portofoliul serviciilor de informații. Sau nu. Nu știm - urmează să vedem: există posibilitatea să existe informații sau nu. Dar, cu siguranță dacă există vor fi trimise, chiar și într-o formă neprelucrată - așa spune legea. Parte dintre documente, dacă se va ajunge la această situație ca documentele să fie solicitate, vor fi solicitate de la Guvern. Asta nu înseamnă că Guvernul va lucra în cauza DIICOT”, spunea, în urmă cu mai bine de două luni, Daniel Horodniceanu.
Liderul PNL o acuză pe Viorica Dăncilă de înaltă trădare, prezentarea cu rea credinţă de informaţii preşedintelui României, uzurparea funcţiei şi divulgarea de informaţii secrete de stat. Plângerea îl vizează şi pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru divulgarea de informaţii secrete de stat.
Orban, a declarat că a depus, în „calitate de cetăţean al României”, o sesizare la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, privind anumite fapte săvârşite de prim-ministrul Viorica Dăncilă şi liderul PSD, Liviu Dragnea. Liderul liberal a precizat că aceste fapte sunt legate de „pregătirea, adoptarea, aducerea la cunoştinţa opiniei publice şi tot ce s-a întâmplat după” adoptarea de către Guvern a memorandumului privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.