Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat, joi, că va fi iniţiată o ordonanţă de urgenţă prin care se va extinde la peste 300 numărul şcolilor care vor beneficia de programul "Masă caldă", menţionând că urmează şi o creştere semnificativă a alocaţiei pentru hrană la 15 lei pe zi.
UPFATE:
„O preocupare de bază a Ministerului Educaţiei în acest moment este finalizarea şcolilor care vor putea beneficia de programul masă caldă. Este vorba de 300 de şcoli, este vorba de decizia de a iniţia o nouă ordonanţă de urgenţă prin care să putem creşte, o să vedem cât, acest număr de şcoli. Important este ca selecţia acestor şcoli să se facă în aşa fel încât să beneficieze de masă caldă acei elevi care au cea mai mare nevoie de această în masă în şcoală. Este vorba, bineînţeles, de intersecţia listelor şcolilor care beneficiază de servicii de masă prin PNRAS (Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar) şi lista şcolilor care beneficiază de masă caldă prin Programul Naţional 'Masă caldă', care anul acesta a fost dublat de la 150 la 300 de şcoli şi vom extinde la peste 300 de şcoli", a afirmat Cîmpeanu într-o conferinţă de presă..
Ministrul Educaţiei a precizat că va fi şi o creştere a alocaţiei zilnice de hrană la 15 lei.
„Este vorba de o creştere semnificativă a alocaţiei zilnice pentru hrană la 15 lei pe zi. Aş vrea să vă spun că alocaţia valabilă până acum nu era de natură să acopere costurile, mai ales în contextul evoluţiei preţurilor din ultima perioadă. Aş vrea să vă spun că în această listă nu se vor regăsi, aşa cum s-au regăsit în fiecare din cei şase ani de aplicare, colegiul naţional din centrul unui municipiu, Bucureşti sau alt municipiul reşedinţă. Pentru că, în mod evident, chiar dacă nu excludem nevoia de sprijin în acele şcoli, eu cred că nevoia de sprijin din perspectiva unei mese calde este mult mai mare în zone din mediul rural, în localităţi izolate sau chiar şi în mediul urban, doar pentru o altă categorie de şcoli”, a mai spus ministrul.
Știre inițială...
100 de profesori universitari, scriitori, rectori și istorici au trimis către Ministerul Educației o scrisoare în care cereau modificarea Legilor Educației. Semnatarii vor să fie realizate schimbările cât mai repede în contextul în care noul an școlar va începe în curând. În scrisoarea trimisă către minister, cele 100 de persoane au subliniat consecințele modificărilor substanțiale aduse examenelor naționale. Astfel, ei și-au exprimat îngrijorarea „față de caracterul actualizat al evaluării, de natură să ignore problemele primordiale ale învățământului în favoarea unora perifericre, mai degrabă simptomatice."
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a răspuns scrisorii primite. El a ținut să precizeze că "Nu toți semnatarii sunt implicați în învățământ". În plus, el a mai adăugat că ministerul pe care îl conduce mai are timp pentru a lua o decizie în ceea ce privește modificarea legilor.
Proiectul Masa caldă va avea un număr dublu de școli
Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre proiectul Masa caldă. Astfel, de la începutul noului an școlar, proiectul va fi prezent în de două ori mai multe școli față de anul trecut. Chestionat despre tichetele pe care elevii urmează să le primească, ministrul a precizat că sunt șase ca școlarii să le primească după începerea cursurilor.
În plus, Cîmpeanu a adus lămuriri și despre calificativele pentru disciplinele educație fizică, muzică și desen. Astfel, ministrul a spus că elevii vor merge la ore fără a fi presați de note. Totuși, tot ministrul Educației a declarat în urmă cu ceva timp că elevii au note de nouă și zece la aceste materii.
Mesajul de la o grădiniță din Sectorul 3
În final, politicianul a fost chestionat și despre mesajul găsit la o grădiniță din Sectorul 3. În urmă cu trei zile, Cîmpeanu și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, au inaugurat o grădiniță din sectorul 3. În timp ce făceau turul grădiniței, au intrat într-o cameră care avea, pe podea, mai multe piese cu litere și cifre. Pe primele două rânduri era scris mesajul „Puie Monta”, sloganul protestatarilor față de fostul premier Victor Ponta.
„Un lucru este foarte clar. Mesajul e total nepotrivit pentru o grădiniță, unitate de învățământ. Am semnalat public asta. Nimeni nu știe cine a realizat acea compoziție total inadecvată pentru o grădiniță unitate de învățământ", a precizat Sorin Cîmpeanu într-o intervenție directă la Digi24.