Evenimentul Zilei > Politica > Răspunsul lui Klaus Iohannis după ce Parlamentul l-a ACUZAT politic de UZURPARE şi ABUZ de drept
Răspunsul lui Klaus Iohannis după ce Parlamentul l-a  ACUZAT politic de UZURPARE şi ABUZ de drept

Răspunsul lui Klaus Iohannis după ce Parlamentul l-a ACUZAT politic de UZURPARE şi ABUZ de drept

Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a adoptat, astăzi, la iniţiativa liderilor PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, o Declaraţie a Parlamentului, cu caracter exclusiv politic, în care preşedintele Klaus Iohannis este acuzat de abuz de drept şi de acţiuni de uzurpare ilegală a prerogativelor Parlamentului în cadrul evenimentelor generate de OUG 13 privind modificarea legislaţiei penale.

În replică, președintele Klaus Iohannis susține că  Declaraţia politică adoptată de Parlament reprezintă un semnal îngrijorător cu privire la perspectiva pe care Legislativul o are asupra modului în care relaţionează cu autorităţile şi instituţiile statului, precum şi cu societatea civilă. 

"Deteriorarea imaginii publice a Parlamentului și scăderea încrederii cetățenilor în autoritatea care astăzi își reafirmă „supremația politică față de toate celelalte instituții publice” nu își va găsi soluția prin transferul de responsabilitate asupra Președintelui României, CSM, sau asupra altor „agenții ale statului de ordin judiciar sau ținând de sfera siguranței naționale” ori, în ultimă instanță, asupra cetățenilor care îndrăznesc să se exprime liber împotriva unor acțiuni care pun în pericol statul de drept și valori ale democrației. Impresia Parlamentului că ar fi o instituție „redusă la condiția de spectator al unor decizii politice” ar putea fi schimbată prin asumarea unor dezbateri autentice și transparente, printr-un act de legiferare responsabil și previzibil în interesul general al societății, printr-un control eficient asupra executivului în ansamblul său, și nu limitat doar la întrebări și interpelări adresate membrilor Guvernului", susține șeful statului. 

"Pozițiile exprimate de Președintele României sunt departe de a fi „păreri”, cu atât mai puțin „particulare sau parțiale” și se concretizează în acțiuni și acte menite să realizeze rolul reprezentativ al Președintelui României.

Legea fundamentală a consacrat un principiu esențial pentru conduita tuturor autorităților și a tuturor cetățenilor, anume acela ca „nimeni nu este mai presus de lege”. Aceasta înseamnă că, pe de o parte, autoritățile publice, inclusiv cele reprezentative la nivel național – Parlamentul și Președintele României –  sunt ținute să respecte cadrul constituțional existent. Pe de altă parte, aceasta înseamnă că nicio autoritate publică nu poate limita prerogativele celorlalte. În măsura în care „judecățile Președintelui României, ale CSM și ale reprezentanților Ministerului Public” sunt calificate drept „neconstituționale și inacceptabile”, Declarația politică adoptată astăzi de Parlament poate fi considerată o formă de presiune. Astfel, sesizarea Curții Constituționale de către Președintele României sau de Consiliul Superior al Magistraturii ar deveni discutabilă, iar anchetarea și judecarea faptelor de corupție s-ar transforma în acțiuni contestabile. Însăși Curtea Constituțională ar trebui să reflecteze serios ori de câte ori ar avea de soluționat o cauză în care implicat ar fi și Parlamentul, acesta evaluează constituționalitatea acțiunilor și deciziilor altor autorități publice", se mai arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială. 

 Luând act de Declarația politică adoptată de Parlament, Președintele României va continua să își exercite toate atribuțiile constituționale în beneficiul poporului român, unic titular al suveranității naționale.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.