După ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să îşi restabilească relaţiile cu Rusia şi să nu lase SUA să dicteze. Declaraţia lui Juncker a fost surprinzătoare şi vine ca răspuns la afirmaţiile preşedintelui american Barack Obama, potrivit cărora Rusia ar fi doar “o putere regională”.
"Trebuie să facem eforturi către o relaţie practică cu Rusia. Nu este sexi, dar aşa trebuie să facem, nu putem continua aşa", a declarat şeful Comisiei într-o vizită sudul Germaniei.
Iată textul scrisorii redactate de fostul ministru de Externe:
Stimate Domnule Jean-Claude Junker,
Va rog sa primiti cele mai sincere si calde urari de bine. Am avut ocazia sa cooperam in cateva ocazii si va pastrez cele mai frumoase amintiri. De-a lungul anilor ati privit intelegator, cu un zambet usor superior, dar binevoitor, Romania, precum si straduintele noastre de a ne integra in lumea occidentala. Ii admirati pe acei romani care vorbeau putin si direct.
Oricum uriasa dumneavoastra experienta, in tot ceea ce inseamna Europa, prevala in fata noilor veniti, fie ei presedinti, prim ministri sau ministri de Externe.
Sunt faimoase interventiile dumneavoastra prin care rezolvati blocajele intervenite in procesul decizional european, pe baza precedentelor, pe care le cunosteati atat de bine. Cine va putea contrazice? Marea majoritate a celor aflati in diverse Consilii nu aveau nici macar 10% din experienta dvs. Stilul relaxat, colocvial aristocratic, impunea.
De curand, ati simtit nevoia sa faceti un pas in fata, printr-o declaratie care face nota discordanta cu tipologia omului de sistem care v-a consacrat.
Resetarea relatiilor cu Rusia "ca raspuns" la presiunile SUA. Nu stiu, domnule presedinte, daca, in afara prietenului dvs. de o viata, domnul Jean Asselborn, ministrul de Externe al Luxembourg-ului si evident a doamnei Merkel, ati mai consultat pe cineva atunci cand ati facut aceasta declaratie.
Cand familia noastra europeana considera ca americanii trebuie indepartati, iar rusii adusi mai aproape, cetatenii romani incep sa isi faca rezerve de apa si alimente si verifica valabilitatea pasapoartelor, mai ales pentru copii.
Asa ne-a invatat pe noi istoria sa luam ipocrizia in serios. O deosebire de perceptie. In Romania nu exista paradisuri fiscale si nici banci in care depunerile uriase sa transforme oligarhii din Est in cetateni occidentali respectabili.
Daca ne-ati fi intrebat si pe noi, la Bucuresti am fi avut cateva idei care, poate, v-ar fi retinut atentia.
In primul rand, despre ce resetare ar fi vorba cat timp in Uniunea Europeana nu avem o politica comuna externa si de aparare? Desi riscurile la securitatea europeana se succed dramatic, vointa politica de a confrunta solidar starea de insecuritate in Europa este foarte aproximativa.
Poate relatiile economice si schimburile in domeniul energiei cu Federatia Rusa ar trebui regandite. In principiu, este corect. Dar sunt sigur ca va amintiti (eram impreuna in aceeasi sala, in 2009) cum ne incurajam unii pe altii in ceea ce priveste independenta energetica a Europei.
Noi, Romania, primeam si vorbe bune, dar si promisiuni de resurse pentru proiectul Nabucco. Prin interconectare, conducta Nabucco reprezenta o alternativa strategica benefica pentru o jumatate de continent. In acelasi timp, statele UE din centrul si vestul Europei se aprovizionau cu energie din cel putin trei surse, iar cele din estul UE dintr-o singura sursa si anume cea intermediata de Rusia.
Dar proiectul Nabucco a esuat. Si iata-ne cu o decizie europeana "resetata" in interesul evident al Federatiei Ruse.
Poate ar fi mai urgenta "setarea" problemei privind refugiatii.
Va reamintesc, domnule presedinte al Comisiei Europene, ca ne aflam cu totii in fata unei crize majore, a patra daca nu ma insel, din 2008, in care Europa, condusa si de dumneavoastra, se arata ezitanta, haotica, dar mai ales fara solutii.
Fixarea reperelor este urgenta si se face prin dialog si cooperare, in conditii de egalitate, cu toate statele membre UE. Este obligatia dumneavoastra, ca presedinte al Comisiei Europene, sa faceti tot posibilul ca aceasta negociere sa duca la un raspuns solidar in fata valului de refugiati.
Sunt sigur ca veti accepta faptul ca, in acest sens, aveti chiar o obligatie institutionala. Trecutul deciziilor UE sta marturie.
In principiu va spun, cu toata prietenia, ca ar fi acceptabila o discutie pe tema resetarii relatiei cu Rusia, daca si numai daca si perceptiile tarii mele ar putea fi calibrate corespunzator.
De exemplu, pentru ca punem in aplicare o decizie a NATO, pe care ati votat-o si dvs. ca reprezentant al statului Luxemburg, privind instalarea scutului antiracheta, Romania a primit si continua sa primeasca amenintari directe din partea Moscovei.
Am fi perfect de acord ca in procesul de resetare sa se includa si un semnal categoric, macar din partea Comisiei Europene, din care Federatia Rusa sa inteleaga ca nu poate ameninta un stat UE si NATO, fara sa suporte consecinte.
Este drept ca nu vad ce fel de obiectii poate aduce Romania politicii SUA si a altor cateva state UE, care inteleg amenintarea la care suntem supusi si sprijina constituirea bazelor de reactie rapida, pe teritoriul nostru.
Aici este linia rosie pentru Romania, Polonia si statele baltice, iar orice fel de "flexibilitate" in dauna SUA si in favoarea Rusiei este exclusa.
Din inalta pozitie pe care o aveti, ati putea reseta si termenii comunicarii cu Moscova. Da, stiu, SANCTIUNILE ECONOMICE la adresa Rusiei. Inteleg ca prietenii din centrul Europei dau de ceva timp semne de oboseala. Sper ca sunteti constient cat de dificil poate fi "imbracata politic" realitatea privind abuzul de drept comis de Rusia impotriva unui stat suveran.
In ianuarie 2016, se rediscuta regimul de sanctiuni si sperati la un front comun european impotriva insistentelor SUA vizand prelungirea acestor decizii. Nu ar fi mai simplu sa resetati dreptul international in integrum? De exemplu, sa spunem ca reconfigurarea teritoriului unui alt stat in absenta procedurilor constitutionale nationale reprezinta o incalcare grava a normelor care guverneaza relatiile dintre state, cu exceptia derogatorie a Federatiei Ruse.
Din pacate, domnule Junker, Romania a mai trecut, in istoria sa, prin situatii similare cand ni s-au mai "resetat", din afara, relatiile cu URSS. Drept rezultat am pierdut teritorii, precum si dreptul la functionarea democratica pentru zeci de ani. De aceea, suntem mai atenti si mai senzitivi la astfel de idei.
Si ar mai fi o intrebare de pus. Credeti ca s-a schimbat ceva, in sens pozitiv, in situatia din Ucraina care sa presupuna o modificare decizionala astazi?
Inteleg ca v-ati suparat pe americani, dar noi nu!
Asta este. Deosebit de o serie de state din UE, Romania nu-si poate permite astazi sa joace la mai multe capete. Este prea riscant pentru noi.
Deci daca doriti sa restartati, pur si simplu, faceti-o fara noi!
Si va mai rog ceva. Imi permit pentru ca ne cunoastem destul de bine si nu ma astept ca vreun comisar european inclusiv cel al Romaniei sa va spuna asa ceva.
Daca ati fi dorit, dumneavoastra personal ati fi putut sa inlaturati opozitia Frantei si Germaniei privind includerea Romaniei in Acordul Schengen, iar Olanda nu s-ar fi singularizat. Vicepresedintele Comisiei, domnul Tinnemans, fost ministru olandez al Afacerilor Europene, nu v-ar fi refuzat sustinerea unui lobby activ la Haga. A facut-o in 2009, la rugamintea mea, deci cu atat mai mult daca i-ati fi cerut-o dvs.
In criza politica si de securitate prin care trece Europa, va cer sa nu acceptati ca o tara ca Romania sa se simta singura. Suntem un stat important si pur si simplu nu va puteti permite asa ceva.
Apararea frontierei externe a UE presupune eforturi, fonduri, personal pregatit, capacitati diplomatice si nu numai.
Ceea ce cheltuim noi aici in proximitatea Estului economisiti voi in Centrul Europei.
Cu prietenie, Cristian Diaconescu Fost ministru de Externe al Romaniei