Evenimentul Zilei > International > „Rasismul” lui Trump. Un afro-american, confirmat în fruntea US Air Force
„Rasismul” lui Trump. Un afro-american, confirmat în fruntea US Air Force

„Rasismul” lui Trump. Un afro-american, confirmat în fruntea US Air Force

Este vorba de generalul Charles Brown Jr. În egală măsură, US Navy a anunțat că al patrulea portavion din clasa Gerald Ford va purta numele lui Doris Miller, un marinar afro-american care s-a evidențiat eroic la Pearl Harbor.

Situația poate părea paradoxală în Statele Unite, unde tensiunile rasiale au reînviat după moartea lui George Floyd.

Și unde, totuși, o pleiadă de afro-americani au ajuns în funcții extrem de importante. Astfel, generalul Colin Powell a fost șeful statului major al forțelor americane, în perioada 1989-1993, înainte de a deveni secretar de Stat, în 2001.

Fost general și pilot al US Marine Corps, Charles F. Bolden, a fost administrator al NASA în perioada 2009-2017, după ce a fost astronaut și a petrecut 28 de zile în orbită (primul astronaut afro-american care a fost în spațiu este Guidon Bluford, un veteran de război din Vietnam, în cursul căruia a efectuat 144 de misiuni de luptă în cadrul US Air Force).

În plus, Marina SUA a anunțat recent că cel de-al patrulea portavion din clasa Gerald Ford va fi numit după Doris Miller, un marinar afro-american care a fost un erou la Pearl Harbor, decorat cu Navy Cross, a doua cea mai importantă distincție în marina americană.

Iar US Air Force a decis să numească viitorul său avion de antrenament T-7A Red Hawk în omagiul Tuskegee Airmen, un grup de aviatori afro-americani supranumit „Red Tail Angels” care s-a distins în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Totuși, un studiu recent realizat de organizația Protect our Defenders, ale cărui concluzii nu au fost discutate de Pentagon, astfel a evidențiat diferențele de tratament, aviatorii negri fiind „de două ori mai sancționați” decât ceilalți.

Comandant al forțelor aeriene ale US INDOPACOM (comandamentul militar american pentru regiunea India-Pacific), generalul Charles Brown Jr, provenit din comunitatea afro-americană, a mărturisit despre „dificultățile” pe care le-a surmontat în cariera sa în sânul US Air Force.

Generalul are la activ 2900 de ore de zbor (în principal la comanda unui avion F-16) din care 130 au fost în luptă.

Generalul Brown a fost desemnat în luna martie de președintele Donald Trump (acuzat acum de rasism) pentru a deveni viitorul șef de stat-major al US Air Force.

Potrivit cifrelor Pentagonului, dintr-un procent de 18.7% de afro-americani în rangurile armatei, doar 8,8% sunt ofițeri.

„Chiar în timp ce purtam combinezonul de zbor și aceleași insigne ca ale camarazilor mei, eram întrebat dacă eram cu adevărat pilot”, a spus generalul Brown. Care provine, de altfel, dintr-o familie de militari, tatăl său luptând în Vietnam și pensionându-se cu grad de colonel.

În timpul audierilor sale în Congres,  generalul Brown a subliniat necesitatea îmbunătățirii disponibilității și pregătirii Forțelor Aeriene SUA și s-a angajat să ducă la îndeplinire vastul plan de modernizare a aviației americane, care are un buget de aproximativ 170 de miliarde de dolari și  685.000 de oameni, personal militar și civil.

A știut să convingă, în orice caz, fiind nominalizat cu unanimitate (98 de voturi pentru, nici unul împotrivă)

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE