Europarlamentarul Rareș Bogdan a afirmat, vineri, la postul Digi24 că, este sceptic în legătură cu organizarea alegerilor locale la data stabilită, adică 27 septembrie.
Rareș Bogdan își motivează afirmația prin faptul că numărul de persoane infectate cu noul coronavirus creşte în fiecare zi.
„Va trebui să analizăm extrem de serios daca organizăm alegerile, pentru că șansa de infectare crește. Nu putem face doar online campania (...), nu e suficient, mai ales la alegeri locale, unde e nevoie de discuții cu cetățenii. Cred că premierul și colegii mei vor lua o decizie înțeleaptă. Decizia finală apartine premierului, ministrului de Interne, ministrului de Externe, dar ar fi obligatoriu 2 zile. Gândiți-vă că ștampila trebuie dezinfectată de fiecare dată, perdeaua de la cabina de vot, la fel. E destul de complicat", a declarat Rareș Bogdan.
Întrebat dacă vom avea alegeri sau nu, europarlamentarul PNL a răspuns: „așa cum evoluează lucrurile de o săptămână, mă îndoiesc profund că vom putea organiza alegeri".
„Lucrurile nu sunt deloc de neglijat, ce se întâmplă pe litoral e absolut inadmisibil. Nu înteleg de ce colegii mei nu ridică autorizații. Nu înseamnă că trebuie să se intre cu mascații (...) Oamenii trebuie să se protejeze, dar mai există și aburii alcoolului (...), noi trebuie să îi protejăm (...) Se întorc acasă și îi infectează pe alții", a precizat Rareş Bogdan.
Dacă Rareș Bogdan susține că nu crede că alegerile locale vor avea loc la momentul programat, premierul Ludovic Orban, în schimb, a declarat că nu se pune problema amânării alegerilor.
„Deocamdată, nu am această intenție. Preocuparea noastră principală este să ne moblizăm la capacitatea maximă pentru a opri răspândirea epidemiei. Deocamdată, este prematur să vorbim despre o amânare a alegerilor locale. Vom face o evaluare profesionistă a riscului epidemiologic existent pentru fiecare tip de activitate în campania electorală și organizarea votului. Se poate face o campanie electoală care să evite adunările publice, să evite contactul direct, apropiat, se poate face campanie în spații deschise, în media, online. Se pot organiza secțiile de votare și procesul de votare astfel încât să nu existe riscul de transmitere a virusului. Deocamdată, la acest nivel de noi cazuri diagnosticate pozitiv încă nu ne gândim la așa ceva”, a declarat Ludovic Orban.
În ultimele 24 de ore au fost confirmate 1.112 de noi îmbolnăviri de COVID-19, potrivit datelor publicate joi de Grupul de Comunicare Strategică.
Joi a fost depășit pentru prima dată pragul de 1.000 de îmbolnăviri, fiind raportate 1.030 de cazuri noi.