Cel care deschide lista PNL pentru alegerile europarlamentare, Rareș Bogdan, s-a declarat revoltat de faptul că românii din diaspora au fost nevoiți să stea la cozi foarte mari pentru a putea vota.
Rareş Bogdan a declarat că a primit mai multe video-uri cu românii care stau la coadă numai ca să voteze. Acesta a prezentat nemulţumirile românilor privind organizarea precară de la secţiile de votare.
„Românii strigă „Hoții”, la ambasada din Madrid. Zeci de mii de români stau de dimineață la cozi infernale pentru a vota. Domnule Meleșcanu, mai sunteți ministru de Externe? Art. 385 Cod penal: Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Coadă infernală la Berlin! Românii nu renunță, în ciuda sabotajului instituționalizat de Dragnea și Meleșcanu. Art. 385 Cod penal: Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
Offenbach și Luxemburg, ACUM! Art. 385 Cod penal: Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
La Offenbach (Germania) a intervenit poliția! Românii cer să voteze!!”, a scris Rareș Bogdan.
Românii din Diaspora au ieșit în număr mare la vot, astfel că s-au format cozi uriaşe în orașe din Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania, Danemarca sau Republica Moldova.
„Primul lucru pe care vreau să-l spun e că, din păcate, campania noastră de informare legată de noi secții de votare, dublarea secțiilor de votare.. la Paris le-am mărit de patru ori și în Londra de trei ori.. noi am pornit de la ideea că avem un capitol special cu toate datele altor secții de votare care pot fi utilizate în aceleași localități. Dar lumea s-a concentrat pe Ambasadă și pe Consulat. Există un decalaj foarte mare între secțiile de votare care nu sunt cunoscute de toată lumea. Înghesuiala mare e la Ambasadă și la Consulat.
Mai e un element tehnic care îngreunează procesul electoral. Românii pot vota și în țara lor de adopție și pentru Parlamentul European în România și principala problemă e legată de asigurarea măsurilor pentru a nu dubla voturile pentru infracțiune și tot felul de probleme. În funcție de fiecare țară, cum merge internetul și sistemul lor, e un timp mai lung de așteptare, de vot. Poate că unii au votat și pentru țara lor, alții votează pentru România. Urmează o perioadă mai lungă pentru a se verifica dacă nu e vot dublu.
Ce putem noi să facem e să informăm Autoritatea Electorală Permanentă despre aceste cereri. Dacă consideră că se înscrie în litera legii, se pot lua măsuri foarte rapide. Există niște prevederi foarte clare în legea electorală care spune că se închid secțiile la ora 21. Evident, cu posibilitatea de a se adopta o altă decizie noi nu avem nicio problemă să o punem în aplicare imediat. O a doua măsură pe care putem să o adoptăm e aceea de a permite oamenilor care, chiar dacă n-au intrat în secția de votare până la ora 21, dar sunt în incinta Ambasadei, ei să poată să-și exprime hotărârea de vot în perioada care va urma. Acestea sunt cele două posibilități.”, a declarat Teodor Meleșcanu.