Europarlamentarul Rareș Bogdan, care este și liderul delegației eurodeputaților români din grupul PPE, a solicitat Parlamentului European ca România să fia acceptată în spațiul Schengen.
Rareș Bogdan a motivat această solicitare prin faptul că președintele și guvernul sunt actori care susțin „în forță” valorile statului de drept.
De asemenea, în plenul Parlamentului European, Rareș Bogdan s-a întrebat retoric „de ce sunt pedepsiți românii, deși sunt cei mai pro-europeni”.
„Primirea României în spațiul Schengen nu este un moft. Constat cu tristețe că aproape singura legătură a României cu spațiul Schengen este că furnizează muncitori sezonieri. Ei nu beneficiază de standardul de sănătate și siguranță din statul membru unde muncesc, dar asta vom dezbate imediat. Este inadmisibilă blocarea intrării României în spațiul Schengen, deși îndeplinește criteriile tehnice de aderare încă din 2011. Totuși, este ținută la ușă deși este un furnizor de euro-optimism. Dezbatem astăzi despre un spațiu Schengen funcțional, dar refuzăm să îl consolidăm, iar asta pentru că state ca Olanda, în frunte cu premierul ei, se opun nejustificat de ani de zile intrării României în spațiul Schengen. Apropo, îl invit pe domnul Mark Rutte să verifice portul Rotterdam pe traficul de țigări și evaziunea fiscală. România are un președinte și un guvern PPE, pro-europene și susținătoare în forță ale statului de drept. Mă întreb: de ce sunt sunt pedepsiți în continuare românii, deși sunt cei mai pro-europeni din Uniunea Europeană?”, a susținut Rareș Bogdan,
Menționăm, că, joi, a avut la Parlamentul European o ședință cu tema situației spațiului Schengen în contextul pandemiei de COVID-19.
În acest context, Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne din Parlamentul European a făcut apel la statele membre ale Uniunii Europene să întreprindă pașii necesari pentru primirea Croației, Bulgariei și României în Spațiul Schengen.
Este vorba despre o rezoluție votată anterior și care va fi supusă votului sesiunii plenare a Parlamentului European din perioada 17-19 iunie.
Rezoluția, care vizează în ansamblul său revenirea la un spațiu Schengen complet funcțional după pandemia de coronavirus, cere „Consiliului și statelor membre să își intensifice eforturile pentru integrarea în Schengen și să întreprindă pașii necesari pentru admiterea Bulgariei, României și Croației în Schengen”.
Ylva Johansson a propus recent ca România, Bulgaria şi Croaţia să adere la Schengen, ca „măsură de actualizare şi consolidare a acestui spaţiu”.
Reamintim că, încă din anul 2011, Parlamentul European a fost de acord cu aderarea Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen.
Chiar dacă este ultima țară care a aderat la Uniunea Europeană, Cehia a primit undă verde din partea Comisiei Europene în luna octombrie a anului 2019 pentru aderarea la spațiul Schengen.
Pentru ca un stat să fie acceptat în spoațuil Schengen, trebuie să aibă votul tututot țărilor membre UE în cadrul Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne, potrivit caleaeuropeana.ro