Răpus de cancer. În această zi a murit unul dintre cei mai mari artişti ai României

Răpus de cancer. În această zi a murit unul dintre cei mai mari artişti ai României

Miercuri, 16 septembrie 2020, se împlinesc 20 de ani de la dispariţia prematură a uneia dintre cele ma cunoscute voci postdecembriste.

Celebrul folkist Valeriu Sterian lăsa un gol imens în muzica românească la 16 septembrie 2000, zi, lună şi an în care pierdea lupta cu cancerul.

Unul dintre liderii care a pus bazele folkului românesc se năştea la 21 septembrie 1952 în Ştiubei, comuna Râmnicelu, judeţul Buzău.

Încă din timpul liceului a fost atras de muzică şi a început să studieze pianul şi vioara, dar ulterior s-a simţit atras de baterie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astel, el a cântat la tobe în formaţia liceului, „Copiii Florilor”, fondată chiar de el şi cu care a debutat în 1971, an în care s-a decis să studieze şi chitara.

În 1972 urmează mutarea la Bucureşti, unde a urmat cursurile Facultăţii de Psihologie.

Alături de Carmen Marin a format duetul „Vali şi Carmen”, iar cei doi au câştigat Premiul pentru Cel mai bun cântec (Nopţi) în anul ce a a urmat.

Era a doua ediţie a Festivalului „Primăvara Baladelor”, conform foreverfolk.com, dsr piesa „Nopţi” a fost ulterior cenzurată.

Vali Sterian n-a avut încotro şi o cânta cu refrenul „Vino, mamă, să vezi ce-a mai rămas din oameni!”.

În iarna anului 1973, Carmen Marin se retrage şi îi lasă locul fostei basiste a grupului Catena, Carmen Cula.

Formula „Vali şi Carmen” continuă şi continuă şi perioada de inspiraţie. Astfel apar cântece precum „Eroilor noştri”, vin concertele în cluburi studenţeşti şi apariţii la TVR.

Totuşi, din 1975, Vali Sterian cântă singur, dar această perioadă coincide cu aceea în care poetul Adrian Păunescu începe organizarea Cenaclului Flacăra.

Vali Sterian şi alţi mari artişti folk şi rock (Mircea Florian, Doru Stănculescu, Marcela Saftiuc, Sfinx, Pro Musica), se alătură Cenaclului.

Colaborarea lui Sterian cu Păunescu n-a durat decât 5 ani, la finalul cărora artistul a părăsit Cenaclul.

În 1975 este editat la Electrecord primul său material discografic, intitulat „Muzică folk”.

Discul respectiv conţinea două piese: „Cu iubirea de moşie” şi „Cântec de oameni”, la care a colaborat cu muzicianul Dan Andrei Aldea.

Tot în aceat perioadă apare melodia „Amintire cu haiduci”, cea mai cunoscută creaţie a lui alături de celebra piesă „Nopţi”.

„Amintire cu haiduci” a fost editată pe o culegere folk din anul 1978, la Electrecord, în care Vali Sterian mai apărea cu piesa „Eroilor noştri”.

Cu 20 ani înainte de Revoluţie a fost lansat albumul „Antirăzboinica”, cu piesa omonimă pe versuri de Adrian Păunescu, datând din 1974, când a fost ilustrată de o filmare în TVR.

În 1979, artistul a fondat Compania de Sunet, din acest moment înregistrând şi cântând sub titulatura Valeriu Sterian şi Compania de Sunet.

În 1982 urmează albumul „Veac XX”, iar pe parcursul anilor '80, Sterian se îndreaptă către rock (hard, baladă şi progresiv). Ieşirea din sfera folkului se face treptat.

În anl 1984, acesta a compus „Axioma copiilor” (n.r. - pe versurile poetului George Ţărnea).

Respectiva piesă se diferenţiază de creaţiile anterioare prin balansul reggae abordat.

În 1985, formula de concert a Companiei de Sunet va fi următoarea: Vali Sterian (voce, chitară), Adrian Ilie (chitară), Mihai Teleagă (bas), Doru Istudor (tobe), Liviu Mihalcea (clape).

În 1985 sunt compuse piesele „Zori de zi”, „Fericire” şi „Speranţe vii”, ultima aparţinându-i lui Adrian Ilie, potrivit bestmusic.ro.

Una dintre cele mai frumoase şi fructuoase perioade ale carierei este cea marcată de spectacolele susţinute alături de Mircea Vintilă, Vasile Şeicaru, Ştefan Hruşcă sau Doru Stănculescu.

Tot atunci, Vali Sterian participă la marile festivaluri şi gale rock, alături de cele mai importante nume ale genului: Roşu şi Negru, Iris, Holograf, Voltaj, Compact.

În sezonul estival, folkistul era nelipsit de la concertele susţinute pe litoral. În 1986, Adi Ilie şi Istudor părăsesc Compania de Sunet şi refondează Voltaj.

În 1988, componenţa se schimbă complet: la tobe apare Marius Keseri (actualul toboşar al Direcţiei 5), la chitară vine Cristian Luca, basist devine Laurenţiu Cristea, iar la clape vor cânta Radu Bacalu şi Lucian Blaga.

Noua formulă a fost de bun augur întrucât în 1989 apare cel mai de succes album realizat de Vali Sterian înainte de Revoluţie şi ultimul editat la Electrecord.

Este vorba despre „Nimic fără oameni”, care conţine cântece noi precum „Te aştept”, „Zbor în amintiri” sau „Sunt vinovat”, dar şi piese mai vechi.

Impresionat de evenimentele din decembrie 1989 şi purtând stigmatele regimului comunist, Vali Sterian participă activ la fenomenul Piaţa Universităţii din 1990.

El s-a implicat în evenimentele sociale de atunci şi a devenit pentru foarte mulţi un lider de opinie.

În 1991, înfiinţează Compania de Sunet S.R.L. şi lansează albumul „Vino, Doamne!”, urmat de „S-a votat Codul penal” (1992), „Evenimentul zilei... şi altele” (1994).

În 1994, reînregistrează în variantă rock „Amintire cu haiduci”, iar în 1995, la insistenţele sale, Mircea Bodolan revine în muzica folk după o pauză de opt ani.

Începând cu 1996, Sterian şi Bodolan pun bazele Casei Eliad, care devine în scurt timp principalul loc de întâlnire şi de concerte pentru muzicienii de folk.

Un alt moment de marcă pentru Sterian s-a consumat în 1997, când a cântat la Săla Palatului împreună cu celebra Joan Baez.

Tot în 1997, el a început să realizeze la Televiziunea Română, împreună cu Victor Socaciu, emisiunea folk „Vânare de vânt”, prin care urmărea promovarea tinerilor.

 

„În 1998, Sterian lansează albumul „Ruga”, într-o formulă nouă a Companiei de Sunet: Vali Sterian (voce, chitară, percuţie, muzicuţă, pian);

Mihai Neniţă (vioară, pian); Dan Pirici (bas); Oliver Sterian (percuţie); Fredy Onofrei (chitară); Gaby Joitoiu (violoncel); Sorin Minghiat (flaut);

Mircea Bodolan şi Doru Stănculescu (voci adiţionale)”, arată Agerpres.

A fost ultimul disc din cariera lui Sterian şi totodată cel în care artistul a revenit la sunetele acustice şi la muzica folk din primii ani de activitate.

Albumul conţine cântece care au devenit hituri: „Anotimpuri”, „Pariu pe o lacrimă”, „Ruga”, „Viaţă duplicitară”.

Ultima componenţă a Companiei de Sunet a fost următoarea: Dan Pirici (bas), Oliver Sterian (percuţie), Ilie Vorvoreanu (chitară), conform bestmusic.ro.

Cu doar câteva zile înainte de a împlini 48 de ani, Valeri Sterian moare bolnav de cancer.

sursa: Agerpres