Rapsodul din biserică / VIDEO

Preotul romano-catolic Eugen Budău, paroh al Bisericii „Sfânta Cruce“, din Bacău, le cântă enoriaşilor la sfârşitul fiecărei slujbe religioase.

După slujbe, parohul unei biserici greco-catolice din Bacău obişnuieşte să le cânte enoriaşilor la chitară melodii compuse chiar de el. De câţiva ani, el cântă şi la patul bolnavilor din spitale. Preotul romano-catolic Eugen Budău, paroh al Bisericii „Sfânta Cruce“, din Bacău, este cântăreţ, poet şi compozitor de muzică uşoară. La sfârşitul fiecărei slujbe, el le cântă enoriaşilor adunaţi în biserică muzică uşoară şi religioasă.

„De cele mai multe ori, le cânt nu numai din gură, ci şi din orgă sau chitară. Oamenii mă ascultă cu plăcere şi mulţi mă întreabă dacă am casete sau CD-uri de vânzare. Sunt melodii de suflet care ajung uşor la inima oamenilor“, a explicat preotul Budău.

De câţiva ani, cântă la chitară lângă patul celor bolnavi. „Melodiile mele le mai uşurează suferinţa. Le prinde bine!“, e convins parohul. Bucurându-se de un asemenea succes, preotul a început să colaboreze cu o casă de producţie din Oneşti şi şi-a înregistrat melodiile pe casete, CD-uri şi DVD-uri. Zece videoclipuri Preotul Budău spune că îi place să cânte de când era copil. La început a învăţat să cânte la orgă. Apoi, în perioada în care a fost student la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi, după ce a învăţat să cânte, a început să şi compună.   „Prima melodie pe care am compus-o este «Eu n-am casă nicăieri!». Asta era prin anul 1984 când, după terminarea studiilor, am primit prima mea parohie. Atunci mi-am dat seama că un preot se mută dintr-un loc într-altul toată viaţa şi nu va avea un loc stabil“, ne-a spus el.

Eugen Budău a compus până acum peste 100 de cântece şi a filmat zece videoclipuri. Unele au fost realizate în bisericile sau mănăstirile din ţară, altele afară, în natură. „Am început să înregistrez la modul serios din anul 2000. Casetele ieşeau una după alta. Banii pe care îi scoteam pe un album îi investeam în următorul. De fapt, lumea mă întreba mereu pe când scot următoarea casetă“, a mai spus preotul.

Nu şi-a pus niciodată problema cărui gen muzical îi aparţin melodiile pe care le compune, i se pare că e important doar ca ele să placă celor care le ascultă. Poate şi de aceea vrea ca melodiile din videoclipuri să fie subtitrate, începând din acest an, în limbile engleză, germană, franceză, spaniolă şi italiană. A cântat la Washington, în locul unui indian În urmă cu câţiva ani, povesteş te preotul, a fost la Washington la o întâlnire oficială cu mai multe personalităţi politice, culturale şi religioase. „Acolo, trebuia să cânte şi un indian. Dar nu a mai venit. Aşa că m-am dus eu pe scenă şi am început să cânt la chitară. Lumea m-a ascultat, ba chiar a fost încântată de melodiile mele. Mi-amintesc că am şi vândut câteva CD-uri atunci“, spune preotul, cu satisfacţie. Eugen Budău este cel care a înfiinţat, la Bacău, şi un club de muzică uşoară şi religioasă. Toată lumea e mulţumită, inclusiv enoriaşii, cărora le convine că odraslele lor învaţă de mici să cânte la chitară şi la orgă.   „Este foarte bine ce face părintele. Sunt mulţumit că fiul meu vine aici o dată pe săptămână. Decât să bată barbunca pe coclauri, mai bine să înveţe aici să cânte la un instrument muzical“, ne-a spus Anton Cernic, tatăl unui copil de 10 ani. „Stau fără nicio grijă. Ştiu că este supravegheată şi este învăţată de părinte să facă numai lucruri bune“, a adăugat Tereza Doboş, mama unei fetiţe de 8 ani care face muzică la biserică, cu părintele. Poezii despre enoriaşi Preotul Eugen Budău e şi poet. Scrie versuri despre ceea ce vede în locuinţele pe care le colindă atunci când merge cu sfinţitul caselor. „De fiecare dată când merg cu sfinţitul, trebuie să trag nişte concluzii la final. Şi le fac în versuri. Le păstrez pe toate în arhiva caculatorului şi mă gândesc să le public, poate chiar anul ăsta“, spune preotul. Părintele Budău ne-a mărturisit că intenţionează să editeze o carte pe care să o vândă alături de CD-urile şi de DVD-urile sale. ÎNCURAJARE „Mesajele transmise sunt creştine“ Biserica Romano-Catolică nu condamnă activitatea preotului din Bacău. Dimpotrivă. „Cunoaştem activitatea lui şi spunem că ceea ce face el e un lucru bun, creştinesc“, spune preotul Cornel Cadar, consilier cultural al Episcopiei Romano- Catolice de Iaşi.

Potrivit reprezentantului romanocatolicilor, preotul Budău ajută astfel la atragerea tinerilor către cele creştineşti. „Sunt texte religioase, iar mesajele transmise sunt creştine. Ajung uşor la sufletul oamenilor. Practic, e altceva, alt tip de muzică, care e bine să fie cunoscută de tineri. E liniştitoare, iar tinerii din ziua de astăzi au nevoie de aşa ceva“, e concluzia oficialului Episcopiei. REPERTORIU 500 de ore de muzică Budău Biserica „Sfânta Cruce“, din Bacău, se află la ieşirea din oraş către Adjud. Parohul bisericii, Eugen Budău, a absolvit Institutul Teologic Romano- Catolic din Iaşi în anul 1984. Tot de atunci, cântă serios. Primele casete audio le-a înregistrat, în limbile română şi germană, abia începând cu anul 2000. Până acum, are opt casete audio, cinci CD-uri şi un DVD pe care are zece videoclipuri. În total, peste 500 de ore de muzică marca Budău, cu titluri de genul „Rămâi cu noi, Doamne“.