Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a redactat raportul privind activitatea judecătorilor și procurorilor pe anul 2016. Conform datelor furnizate de membrii CSM, publicate în exclusivitate de EVZ, se arată că, anul trecut, a fost soluționate un număr impresionant de cauze, 3 milioane de dosare.
Din acest număr, 1.800.00 sunt dosare penale, astfel că un calcul simplu arată că au fost soluționate peste 8.000 de cauze zilnic.
Semnal de alarmă
Membrii CSM suțin că, în 2016, numărul cauzelor penale este halucinant de mare. Cei implicați spun că datele trebuie să ridice un semn de întrebare serios.
„Mai mult, datele statistice aferente perioadei 2013 - 2015 relevă că instanțele din România au avut pe rol, în fiecare an, un număr de peste 3.000.000 de dosare, în timp ce volumul de activitate al parchetelor în aceeași perioadă a fost, de asemenea, de peste 3.000.000 lucrări, din care în medie 1.800.000 dosare penale anual. Practic, raportat la populația ţării, o evaluare părtinitoare a încărcăturii pe instanțe și parchete denotă că un număr foarte ridicat de persoane sunt anual implicate în proceduri judiciare. Datele ar trebui să ridice un serios semnal de alarmă nu doar pentru cei care conduc instituțiile judiciare, judecătorii și procurorii care își exercită zi de zi profesia în instanțele și parchetele din România, ci și pentru clasa poltică, mass media, societate și, îndeosebi, cetățeanul - beneficiarii finali ai oricărui sistem de justiție. Nu este posibil ca toți cei implicați în procedurile judiciare să obțină câștig de cauză, însă, indiferent de felul în care soluția pronunțată le împlinește sau nu așteptările”, se arată un raport.