Raportul intermediar al Comisiei Europene pentru 2012 privind reforma justiţiei si combaterea corupţiei în România este aproape gata şi va fi publicat în 7 sau 8 februarie, relatează RFI România. Proiectul raportului arată o situație destul de îmbucurătoare, deşi unele neajunsuri sunt încă semnalate, mai ales privind combaterea înaltei corupţii.
Procesele de înaltă corupţie se termină cu pedepse minime, iar peste jumătate dintre condamnări sunt cu suspendare, este cea mai importantă critică din document. DNA îşi continuă activitatea într-o manieră corectă, iar în 2011 s-a observat o creştere a numărului de puneri sub acuzare, decizii ale tribunalelor şi condamnări. Există o referire la achiziţiile publice, unde au existat cinci condamnări, iar în domeniul proastei gestiuni a fondurilor comunitare au fost remarcate cinci condamnări finale şi patru în curs de finalizare.
Comisia Europeană spune că ”numărul relativ mic de condamnări în domeniul fraudelor în achiziţiile publice nu reflectă importanţa problemei”, care este cu mult mai mare, de fapt. Trebuie făcute eforturi pentru ameliorarea eficienţei procedurilor penale, precizează sursa citată. ANI, lăudată
ANI a fost înzestrată cu un buget adecvat şi cu resurse, aşa că pe noi baze legale, din 2010, agenţia se afirmă. Câteva cifre: ANI a identificat 18 cazuri pentru averi de 5,7 milioane de euro pontenţial neexplicate şi 23 de cazuri administrative prezentând un conflict de interese. Urmările nu sunt însă cele aşteptate. Au fost, în total, mai multe confiscări de avere, o desfacere a contractului de muncă şi câteva demisii. Dar inconsecvenţa şi întârzierile apărute în urmările sesizărilor ANI fac ca rolul activităţii agenţiei să fie diminuat.
În fine, ANI a fost din nou atacată de unele ”forţe politice care au încercat să-i diminueze independenţa politică şi legală”, dar ”numirea viitoare a unui preşedinte al agenţiei ar trebui să-i aducă acesteia stabilitatea şi integritatea dorită”, crede Comisia Europeană.
România va avea o nouă Strategie Anticorupţie, iar Comisia Europeană încurajează Parlamentul român să o adopte, ea fiind deja validată de experţi. Adoptarea sa de către Parlament ”ar fi un semnal pozitiv important”, crede Comisia Europeană. Neîncrederea românilor în justiţie Potrivit corespondentului RFI la Bruxelles, care citează din raport, reforma justiţiei în România îşi urmează cursul.
Codul Civil a intrat în vigoare în octombrie 2011, cel de Procedura Civilă este aşteptat pentru luna iunie, iar cele penale pentru anul viitor. Există în continuare o problemă de încredere a opiniei publice în sistemul judiciar. CSM a adoptat, în noiembrie anul trecut, o strategie şi un plan de acţiune, pentru a garanta integritatea aparatului judiciar. Cu toate acestea, unele investigaţii recente din sectorul magistraţilor au sporit neîncrederea existentă în CSM. Una dintre investigatiile disciplinare nu s-a soldat cu demiterea unui judecător, ancheta fiind întreruptă. CSM nu este încă în măsură să se confrunte cu cazuri dificile, arată Comisia, iar România nu a urmat recomandările Bruxelles-ului.
Printre altele, se mai spune si că ”numirile petrecute la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în august 2011, au atras după ele critici legate de lipsa de transarentă si de obiectivitate”.