Într-o declarație comună publicată miercuri pe site-ul Comisiei Europene, președintele CE Jean Claude-Juncker și primvicepreședintele CE Frans Timmermans au făcut „apel” la Parlamentul României să „regândească” legile justiției și au afirmat că urmăresc „cu îngrijorare evoluțiile recente din România”.
În aceeași zi, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu au răspuns într-o scrisoare comună că „elaborarea şi examinarea textelor de lege s-au făcut cu respectarea exigenţelor constituţionale”. Tăriceanu și Dragnea și-au exprimat „îngrijorarea cu privire la modul incorect în care a fost informată Comisia Europeană“ şi au apreciat că reacția oficialilor europeni este „surprinzătoare“. Ieri, într-un punct de vedere trimis postului de televiziune Digi24, Comisia Europeană a replicat că „suntem foarte bine informați despre acest proces, despre mizele care sunt în joc și despre potențiale riscuri”.
Raportul
Surse din Parlamentul European au relatat ieri EVZ că acțiunea lui Juncker și Timmermans a fost provocată, în special, de un Raport pe care l-au primit de la Angela Filote, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Raportul conține informații despre premierul desemnat, Viorica Dăncilă, și despre situația politică din România.
Potrivit informațiilor obținute de EVZ, Viorica Dăncilă este descrisă de Angela Filote ca „făcând parte din cercul intim al președintelui PSD, Liviu Dragnea”, că „s-a ocupat în Parlamentul European de agricultură și nutriție”, și că „a susținut OUG13 privind modificarea legislației penale”. În Raportul care a ajuns la oficialii europeni apare și faptul că Dăncilă „are o experiență redusă de comunicator și nu are deloc experiență în Executiv”.
„Programul de guvernare va fi neschimbat”, a mai informat Angela Filote, și a precizat că unii dintre social-democrați cred că „Dăncilă nu este potrivită pentru slujba de prim-ministru”. În Raport se mai susține că „Dăncilă a făcut declarații prin care a anunțat că va accelera modificarea legislației din domeniul justiției”. Raportul citează un sondaj din ianuarie 2017, potrivit căruia 93% din români sunt de acord cu lupta anticorupție, sugerând oficialilor europeni că Dăncilă are o atitudine contrară așteptărilor populației.
Filmulețe
Comisarii europeni au fost „asaltați” cu filmulețe de la protestele din România împotriva modificării legilor justiției, au mai relatat ieri surse guvernamentale pentru EVZ. Filmulețele au fost trimise de prieteni ai unor angajați la cabinetele europarlamentarilor PPE, potrivit surselor citate. Un alt motiv din spatele comunicatelor este faptul că Juncker are o „relație de prietenie” cu președintele Klaus Iohannis, un adversar al modificării legilor justiției și că PPE a dorit, prin aceste comunicate, să dea o lovitură socialiștilor europeni care se mândresc cu guvernarea PSD din România.