Evenimentul Zilei > International > RAPORT OFICIAL. Copilotul SINUCIGAŞ repetase manevra de coborâre în timpul zborului-dus, la întoarcere a prăbuşit INTENŢIONAT avionul
RAPORT OFICIAL. Copilotul SINUCIGAŞ repetase manevra de coborâre în timpul zborului-dus, la întoarcere a prăbuşit INTENŢIONAT avionul

RAPORT OFICIAL. Copilotul SINUCIGAŞ repetase manevra de coborâre în timpul zborului-dus, la întoarcere a prăbuşit INTENŢIONAT avionul

Copilotul avionului Airbus A320, al companiei Germanwings, care s-a prăbușit în martie în Franța, provocând moartea a 150 de persoane, ''repetase'' manevra de coborâre voluntară a aeronavei, dar ''fără efect sensibil'', în timpul zborului-dus, de la Dusseldorf (Germania) la Barcelona (Spania), a transmis miercuri Biroul francez de Anchete și Analiză (BEA), relatează AFP.

În timpul zborului-întors, de la Barcelona la Dusseldorf, copilotul Andreas Lubitz a comandat ''intenționat'' coborârea avionului ''până la coliziunea'' cu muntele în Alpii francezi, scrie BEA într-un raport preliminar ce confirmă scenariul deja cunoscut.

Copilotul "s-a aflat atunci singur în postul de pilotaj", afirmă BEA în raportul său, bazat pe analiza cutiilor negre ale avionului.

''El a reglat intenționat consemnele pilotului automat pentru a comanda o coborâre a avionului până la coliziunea cu muntele'', a adăugat BEA, care întreprinde ancheta privind prăbușirea avionului.

Copilotul ''nu a deschis ușa postului de pilotaj'' în timpul coborârii, în pofida cererilor repetate ale pilotului, care ieșise din cabină, și ale ''loviturilor în ușă''.

În plan medical, BEA a subliniat că Lubitz obținuse autorizația de zbor, pe o durată de un an, în aprilie 2008, eliberată de centrul aeromedical al Lufthansa, compania-mamă a Germanwings.

Ea nu a mai fost prelungită un an mai târziu, ''din cauza unei depresii și a administrării de medicamente pentru a o trata''.

Pe 28 iulie 2009, Lubitz obține din nou prelungirea autorizației, cu mențiunea, totuși, privind 'condiții/restricții speciale', ce solicită examene medicale specifice și contactarea autorității de eliberare a licențelor.

Începând din 2009, Lubitz obține totuși în fiecare an un certificat că este apt medical, dar cu mențiunea privind 'condiții/restricții speciale''.