Evenimentul Zilei > Social > Raport devastator! Oamenii distrug planeta. Cum putem diminua această nenorocire
Raport devastator! Oamenii distrug planeta. Cum putem diminua această nenorocire

Raport devastator! Oamenii distrug planeta. Cum putem diminua această nenorocire

Aproximativ 3.760 de tone de gunoaie plutesc în Marea Mediterană, conform unui model dezvoltat de o echipă de cercetători greci cu scopul de a monitoriza rutele şi destinaţiile acestui material ajuns în ape.

Un studiu a publicat luni în „Frontiers în Marine Science” şi semnat de Institutul de Oceanografie din cadrul Centrului Elen pentru Cercetări Marine (HCMR) şi Departamentul de Biologie de la Universitatea Naţională din Atena a demonstrat că în Marea Mediterană sunt tone de gunoaie.

Tone de plastic în apă

17.600 de tone ajung anual în Marea Mediterană, dintre care 3.760 plutesc în prezent în apele ei. 84% din aceste gunoaie se regăsesc pe plaje, iar restul de 16% rămân în coloana de apă sau pe solul marin. Producţia globală de plastic a crescut în fiecare an începând din anii ’50, în 2019 fiind produse 368 de milioane de tone, iar peste 250.000 de tone de deşeuri de plastic plutesc în prezent în oceanele lumii.

O explicație este pe coastele mării se afla foarte mulți localnici, pescari, transporturi măritime care pot afecta curățenia din apă.

Modelul creat de specialiști a realizat o simulare pentru perioada 2010-2017, luând în calcul materialele plastice din surse terestre, precum râurile şi oraşele costiere şi procesele importante de dispersie, cum ar fi scufundarea, vântul şi curenţii marini. Astfel, modelul a demonstrat o ”capacitate rezonabilă” de a reproduce distribuţia materialelor plastice în mediul marin şi poate fi utilizat pentru a evalua starea actuală a poluării şi impactul acţiunilor viitoare de curăţare şi a planurilor de management, potrivit autorului principal al documentului, Kostas Tsiaras.

Europa se confruntă cu gunoaiele din apă

O mulțime de stații de epurare se află în apropierea oraşelor metropolitane şi a zonelor foarte populate de pe coastele Franţei, Spaniei şi Italiei. Cele mai mari fragmente de microplastic (sub 5 mm) au fost găsite pe coastele Greciei şi Turciei. Fragmentele de macroplastic (peste 5 mm) erau abundente în zone cu o contribuţie importantă a râurilor, precum coastele Algeriei, Albaniei şi Turciei şi în apropierea oraşelor metropolitane şi a coastelor foarte populate, cum ar fi cele ale Spaniei, Franţei şi Italiei.

Multe specii sunt greu de observat pentru că se ascund în sargassum. Gunoaiele vizibile sunt cele aruncate de oameni în ocean: sticle de șampon și băuturi, unelte de pescuit și tot felul de recipiente de plastic. Acestea ajung la alge și rămân agățate, iar apoi se descopun treptat în microplastic.Cercetătorii Greenpeace au declarat că apa pare curată, însă mostrele colectate arată cât de mare este de fapt numărul particulelor de microplastic.

„Este un albastru frumos. Nu îți poți imagina ce se află sub el, apoi primești mostrele și ești șocat de rezultate”, spune biologul marin Celia Ojeda.