Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Raport desecretizat de CIA. Americanii au știut că România va fi victima URSS
VIDEO

Raport desecretizat de CIA. Americanii au știut că România va fi victima URSS

Noi documente din arhiva CIA au fost desecretizate. Unul din ele demonstrează că evoluția evenimentelor din perioada imediat următoare terminării războiului era cunoscută de președintele SUA.

„Evenimentul Istoric” a publicat un document ce provine din arhiva CIA și care demonstrează că președintele american Franklin Delano Roosevelt a fost informat de către serviciul secret, la acea vreme OSS, asupra intențiilor rușilor. Materialul VIDEO conține o descriere amănunțită a conținutului documentului secret.

Agentul OSS (Office for Strategic Services – agenția ce a precedat CIA) care a realizat raportul a avut la dispoziție informații de prima mână care ulterior avea să fie confirmate de realitate. Numai că într-un elan de contestare a sursei, recomandarea agentului secret a fost contrară informațiilor pe care le aveam. Cu toate acestea, raportul ajuns pe masa președintelui Statelor Unite ale Americii într-un moment în care încă se mai putea face ceva. Este greu de spus dacă americanii pur și simplu lăsaseră din mână România în sfera de influență rusească, înțelegerile între Stalin și Aliați fiind la acest moment extrem de cunoscute, sau nu au avut viziunea corectă.

Desecretizat de urmașa OSS

„Documentul este o notă semnată, la 26 septembrie 1944, de șeful Office of Strategic Services, structură de informații care a funcționat până în 1947, un ”strămoș” al CIA, și este semnat de William J. Donovan, figură legendară a spionajului american din timpul războiului. Memorandumul îi este adresat președintelui american Franklin Delano Roosevelt și conține sumarul discuției purtate de un agent american de la București cu Ioan Mocsony Stârcea.

Veți regăsi în relatare dovada unei intuiții ieșită din comun privind intențiile rușilor și planurile lor de a anexa România. Asta în condițiile în care discuția dintre cei doi a avut loc pe 19 septembrie 1944, adică la nici o lună de la întoarcerea armelor. Agentul notează la sfârșit că înțelege importanța spuselor lui Stârcea, acesta fiind un apropiat al Regelui Mihai, adică informațiile și temerile veneau direct de la Suveran”.

În materialul video pe care vi-l propunem astăzi puteți găsi amănuntele pe care reprezentantul Regelui l-a oferit americanilor. Ele surprind prin acuratețea și viziune, ținând cont de faptul că încă ne aflăm în perioada în care sovieticii jucau cartea ocupantului prietenos.

 

Publicat in categoriile: Istoria secreta
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: