Exclusiv. Raport CIA privind asasinarea ziaristului saudit Jamal Khashoggi

Exclusiv. Raport CIA privind asasinarea ziaristului saudit Jamal Khashoggi

Un document bazat pe informații declasificate a fost făcut public.

Raport CIA asasinarea jurnalistului saudit.

Declasificarea unui raport al Directoratul de Informaţii al Comunităţii de Informaţii al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, bazat pe rapoartele CIA privind implicarea prințului saudit Muhammad bin Salman în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi lămurește definitv problema.

Despre operațiunea în care a fost eliminat jurnalistul puteți citi aici:

Ne puteți urmări și pe Google News

Exploziv! Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, acuzat de tortură şi asasinat

Cităm în continuare din raport:

"- Evaluăm că prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, a aprobat o operațiune în Istanbul, Turcia, pentru capturarea sau uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

- Ne bazăm această evaluare pe controlul prințului moștenitor asupra deciziilor în Regat, implicarea directă a unui consilier-cheie și a membrilor dispozitivului de protecție a lui Muhammad bin Salman în operațiune și sprijinul prințului moștenitor pentru utilizarea măsurilor violente pentru a reduce la tăcere disidenții din străinătate, inclusiv Khashoggi.

- Din 2017, prințul moștenitor deține controlul absolut asupra organizațiilor de securitate și informații ale Regatului, ceea ce face foarte puțin probabil ca oficialii saudite să fi efectuat o operațiune de această natură fără autorizația prințului moștenitor.

- La momentul crimei asupra lui Khashoggi, prințul moștenitor probabil a favorizat un mediu în care asistenții se temeau că eșecul sarcinilor atribuite ar putea duce la concedierea sau arestarea lor. Acest lucru sugerează că este puțin probabil ca asistenții să pună la îndoială ordinele lui Muhammad bin Salman sau să întreprindă acțiuni sensibile fără consimțământul acestuia.

Noi detalii

- Echipa saudită, membră a IS, care a sosit la Istanbul la 2 octombrie 2018, a inclus oficiali care au lucrat sau au fost asociați cu Centrul saudit pentru studii și afaceri media (CSMARC) la Curtea Regală. La momentul operației, CSMARC era condus de Saud al-Qahtani, un consilier apropiat al lui Muhammad bin Salman, care a susținut public la mijlocul anului 2018 că nu a luat decizii fără aprobarea prințului moștenitor.

- Echipa a inclus, de asemenea, șapte membri ai dispozitivului de protecție personală al lui Muhammad bin Salman, cunoscut sub numele de Forța de intervenție rapidă (RIF).

- RIF, un subgrup al Gărzii Regale Saudite, există pentru a-l apăra pe Prințul Moștenitor, îi răspunde doar lui și a participat direct la operațiuni anterioare de suprimare a disidenților în Regat și în străinătate, la indicația Prințului Moștenitor. Considerăm că membrii RIF nu ar fi participat la operațiunea împotriva lui Khashoggi fără aprobarea lui Muhammad bin Salman.

- Prințul moștenitor l-a privit pe Khashoggi ca pe o amenințare la adresa Regatului și a susținut în general utilizarea măsurilor violente, dacă este necesar, pentru a-l reduce la tăcere. Deși oficialii saudiți au planificat în prealabil o operațiune nespecificată împotriva lui Khashoggi, nu știm cu cât timp înainte oficialii saudiți au decis să-i facă rău".

Raportul declasificat a fost publicat de Black Vault. Raport CIA asasinarea jurnalistului saudit.

Directoratul de Informaţii al Comunităţii de Informaţii al Consiliului Naţional de Securitate al SUA

(DNI), în conformitate cu Executive Order 13467, este responsabil, în calitate de agent executiv de securitate (SecEA), pentru dezvoltarea, implementarea și supravegherea politicilor și procedurilor eficiente și uniforme care guvernează desfășurarea investigațiilor. Pentru acces la informații clasificate și eligibilitatea pentru a deține o poziție de securitate. În timp ce DNI se concentrează în principal pe comunitatea de informații (IC), ca SecEA responsabilitățile sale sunt extinse în continuare pentru a acoperi accesul de securitate a personalului din toate agențiile, la nivel guvernamental.