Raport chinez, negru pe alb: În cel mai rău caz, un război cu Statele Unite

Raport chinez, negru pe alb: În cel mai rău caz, un război cu Statele Unite

Și acest val de ostilitate în creștere riscă, se teme CICIR, să se finalizeze, în cel mai rău caz, cu o „confruntare armată” cu Statele Unite. Unde, de altfel, resentimentele împotriva Chinei au crescut galopant, potrivit unor recente sondaje efectuate de Pew Research Center și Gallup Institute.

În plus, evaluează raportul, „sentimentul anti-chinez provocat de epidemie ar putea genera reticență față de proiectele de investiții ale Chinei în infrastructura „ noilor rute ale mătăsii” iar Statele Unite „și-ar putea intensifica sprijinul financiar și militar pentru aliații regionali, făcând astfel situația de securitate din Asia mai volatilă”, scrie Zone Militaire.

Dacă a relativizat importanța acestui raport, în coloanele cotidianului elvețian Le Temps, Lanxin Xiang, profesor de istorie internațională la Graduate Institude din Geneva, se teme și el de o confruntare armată.

„Această pandemie oferă o oportunitate de aur pentru fanaticii (sic!) evanghelici, anticomunisti și anti-chinezi, precum Mike Pompeo și Mike Pence, pentru a-l antrena pe Donald Trump, care este complet lipsit de ideologie. Sunt îngrijorat de ideea că un incident între marina SUA și a Chinei, în Marea Chinei de Sud, va degenera”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Solicitată de același ziar, Valérie Niquet, de la Fundația pentru Cercetări Strategice, consideră că „orice a spus administrația Trump, Statele Unite nu sunt agresorul în acest caz”. Adăugând „Singura cale de ieșire este ca Statele Unite să își joace rolul de stabilizator în Asia și să-și arate determinarea. Dacă ezită, îi va încuraja pe cei din Beijing care vor crede că pot profita de o oportunitate. China însă știe bine că nu își poate permite un conflict armat cu Statele Unite”.

Cu toate acestea, „ostilitatea” față de Beijing descrisă de CICIR nu este împărtășită de toată lumea. În Europa, de exemplu, ajutorul Chinei acordat Italiei a dat rezultate: un sondaj SWG a constatat că 36% dintre italieni cred că țara lor ar trebui să se apropie de China, în timp ce 27% spun că au o „opinie pozitivă față de Uniunea Europeană”. Acest sentiment este împărtășit în alte țări precum Ungaria sau Serbia.

În cele din urmă, riscul unei „confruntări armate” între Statele Unite și China va depinde probabil de consecințele crizei economice cauzate de pandemia Covid-19.

Unii analiști consideră că acestă criză poate provoca o „schimbare geopolitică majoră” în detrimentul Washingtonului, în timp ce alții cred, dimpotrivă, că se supraestimează locul pe care Beijingul îl va ocupa pe eșichierul politic mondial.