Răpiţii din Egipt au fost eliberaţi

Trupele speciale egiptene au atacat tabăra din Ciad unde erau ţinuţi prizonierii, printre care şi o româncă.

Cei 11 turişti, printre care şi românca Oana Irina Kalis, răpiţi pe 19 septembrie în timp ce făceau o excursie turistică în sudul Egiptului, au fost eliberaţi ieri, în urma unei operaţ iuni de comando a trupelor egiptene desfăşurate în nord-estul Republicii Ciad.

Ostaticii, aflaţi în stare bună, au ajuns în jurul orei 16.30, ora României, pe aeroportul din Cairo, la bordul unui avion militar egiptean, fiind transportaţi apoi la un spital militar din Maadi, la marginea capitalei Egiptului. Aici vor fi supuşi unor examene medicale înainte de a fi repatriaţi, transmite agenţia de presă Adnkronos, citată de Mediafax. Ministerul român de Externe a confirmat, într-un comunicat, că Oana Kalis se află într-o stare „foarte bună de sănătate“.

Într-o intervenţie la Realitatea TV, tatăl Oanei Kalis, Liviu Constantiniu, le-a mulţumit autorităţ ilor şi, în special, preşedintelui Traian Băsescu, despre care a spus că a fost tot timpul alături de ei în timpul crizei. Intervenţie în forţă

Potrivit unui responsabil egiptean de securitate, citat de AFP, 30 de membri ai forţelor speciale egiptene, transportaţi la bordul a două elicoptere militare, au lansat în cursul nopţii de duminică spre luni, chiar înainte de răsăritul soarelui, un atac asupra peşterii în care se aflau ostaticii, nu departe de frontiera cu Sudanul şi Libia. În schimbul de focuri au fost ucişi 35 dintre rebelii înarmaţi care-i păzeau pe ostatici, iar acelaşi număr a reuşit să scape. Mulţumiri pentru SIE Într-un comunicat oficial, MAE a declarat că „eliberarea grupului de turişti este rezultatul unei colaboră ri eficiente a autorităţilor egiptene, germane, italiene şi române“, menţionând aprecierea faţă de „eforturile deosebite depuse pe parcursul perioadei de criză de către Serviciul de Informaţii Externe (SIE), atât la Bucureşti, cât şi în străinătate. De asemenea, şeful diplomaţiei italiene, Franco Frattini, a menţionat că forţele speciale şi agenţii secreţi italieni au jucat un rol important în eliberarea ostaticilor.

Autorităţile sudaneze au lansat însă o versiune diferită a evenimentelor. Ali Youssef Ahmed, şeful de protocol al Ministerului de Externe sudanez, a declarat că răpitorii i-ar fi abandonat pe ostatici, care au trecut apoi în Egipt pe cont propriu, înainte de a fi salvaţi de forţele egiptene.   Duminică, un responsabil egiptean de securitate afirmase că recompensa de 6 milioane de euro cerută de răpitori ar fi fost plătită la sfârşitul săptămânii trecute. Informaţia a fost dezminţită însă de toate părţile implicate în procesul de negociere.

10 ZILE ÎN DEŞERT Bandiţi fără frontiere

Pe 22 septembrie a venit vestea răpirii grupului de 11 turişti europeni şi opt însoţitori egipteni care participau la un safari în deşert, în sudul Egiptului. Ostaticii ar fi fost transportaţi în Sudan, răpitorii cerând o recompensă de 6 milioane de euro pentru eliberarea lor. Două zile mai târziu, autorităţile sudaneze au declarat că ostaticii au fost duşi în Libia. Potrivit aceloraşi surse, răpitorii i-au readus ulterior în Sudan. Duminică, armata sudaneză a comunicat că a ucis şase dintre răpitori, alţi doi răpitori capturaţi spunându-le militarilor că ostaticii se află într-o ascunzătoare din Ciad. Această informaţie ar fi putut duce la intervenţia trupelor speciale egiptene şi eliberarea celor 19 ostatici.