În timp ce politicienii germani aveau gura cusută cu fir de aur din Thailanda, presa occidentală a relatat pe larg cum suveranul cu bustieră s-a bucurat de privilegiile Germaniei, în plină perioadă de restricții din cauza pandemiei.

La sfârșitul lunii martie, Rama X a părăsit Bangkok pentru a ajunge în stațiunea, foarte șic, Garmisch-Partenkirchen, în Alpii bavarezi.

A tras la un hotel binecunoscut alteței sale, luxosul  Grand Hotel Sonnenbichl.

Lăsând în urma sa 70 de milioane de thailandezi sub stare de urgență și supuși regulilor izolării.

Că așa face un suveran, nu? Pe timp de necaz, pleacă, cu tot cu jucării și un harem întreg.

Bineînțeles, Grand Hotel Sonnenbichl era închis turiștilor. Nu și pentru Rama X, că doar regulile izolării sunt bune doar pentru țopârlănime.

Mai ales că Rama X vrednic este de această dublă măsură: oaie neagră a familiei regale thailandeze, este cunoscut pentru multiple căsătorii ratate, caracter coleric și imprevizibil, stil de viață cheltuitor și scandalos.

Jurnaliști de investigație au scris pe larg despre calvarul pe care-l îndură cele 20 de femei, toate la dispoziția majestății sale, la etajul patru al hotelului Sonnenbichl, în „sala plăcerilor”, după cum bine spunea connoisseur-ul Rama X.

Față de toate acestea, și de încă multe altele, faptul că și-a ridicat canișul personal la rang de mareșal pare un amănunt nevinovat. Mai ales că, între timp, „mareșalul” a murit.

În Bavaria, angajații hotelului nu au dreptul să acceadă la etajul al patrulea pe care regele Thailandei îl ocupă cu tot cu suită. Dar de la ei a aflat presa germană că Rama X este înconjurat de o armată de servitori și de un harem format din 20 de concubine.

Amănunte mai complete și mai picante ar fi putut da serviciile de informații germane, desigur la curent cu „turismul” lui Rama X în Bavaria.

Dar, decidenții germani au preferat o tăcere de aur, că doar banii n-au miros.

Sigur că legea spunea că toate hotelurile germane trebuiau să-și închidă porțile în perioada carantinei.

Dar Grand Hotel Sonnenbichl a beneficiat de o excepție pentru că regele a închiriat toate camerele etajului al patrulea și pentru că alaiul cu care a venit reprezenta „un singur grup, omogen, fără fluctuații”.

În definitiv – nu-i așa? – să nu fim rigizi!

În timp ce Rama X gustă placeri montane, Thailanda gustă catastrofa economică:  de mai bine de două luni, turiștii lipsesc. Or, turismul este principala resursă a țării (aproximativ 20% din PIB).

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE