Evenimentul Zilei > Actualitate > Raluca Turcan, gafă de proporții pe Facebook. A transmis urări de la mulți ani unei personalități născute acum 300 de ani
Raluca Turcan, gafă de proporții pe Facebook. A transmis urări de la mulți ani unei personalități născute acum 300 de ani

Raluca Turcan, gafă de proporții pe Facebook. A transmis urări de la mulți ani unei personalități născute acum 300 de ani

Ministrul liberal al Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, a comis o gafă de proporții, chiar în județul în care locuiește. Ea a transmis urările sale de bine unui cunoscut personaj istoric care, astăzi, ar fi împlinit rotunda vârstă de… 300 de ani.

Deși locuiește de foarte multă vreme la Sibiu, Raluca Turcan nu pare familiarizată cu istoria zonei și cu personalitățile care au marcat comunitatea locală. Doamna ministru a încurcat lucrurile atât de tare, încât a transmis urările sale de bine unei personalități locale ce a dispărut dintre noi cu aproape 220 de ani în urmă.

Raluca Turcan a gafat pe Facebook, rețeaua de socializare ce dezvăluie totul, inclusiv lipsa cunoștințelor de cultură generală a utilizatorilor.

Într-o postare pe care a făcut-o pe contul de Facebook, doamna a ținut să-i transmită un mesaj personal și cele mai bune urări de bine, dincolo de timp, baronului Samuel von Brukenthal. Cu atât mai mult cu cât, pe 26 iulie, acesta tocmai a împlinit, în accepțiunea doamnei Turcan, frumoasa și rotunda vârstă de 300 de ani.

„La mulți ani Samuel von Brukenthal!!!”, i-a urat Raluca Turcan baronului, în mesajul de pe Facebook.

E drept că, la puțin timp după această gafă, fiind atenționată de cei care au văzut urarea, și-a editat postarea, pentru a nu se face de râs. Dar, totuși, o urmă a rămas, după cum se poate vedea în fotografia alăturată.

Mesajul original al Ralucăi Turcan

Redăm postarea inițială (foto) a ministrului liberal, urmând ca pe cea editată să o citiți singuri, dacă sunteți interesați, pe contul de Facebook.

„Astăzi istoria consemnează nașterea baronului Samuel von Brukenthal. Un sibian care zi de zi ne este exemplu. Un om înaintea vremurilor sale, un adevărat om al Luminilor, baronul Brukenthal ne-a lăsat o moștenire impresionantă.

A lăsat Sibiului, a lăsat României, a lăsat Europei. Brukenthal, revenit de la Viena, a deschis unul dintre primele muzee ale lumii, a lăsat o impresionantă colecție de artă și o bibliotecă monumentală. Tot el ne-a dat lecția cultivării mediului intelectual. El a creat o adevărată oază culturală în Sibiul finalului de secol XVIII. Samuel von Brukenthal este o bornă pentru cultura și societatea României.

La mulți ani Samuel von Brukenthal!!!”, a scris Raluca Turcan pe Facebook.

Pe scurt, despre Samuel von Brukenthal

Samuel von Brukenthal s-a născut pe 26 iulie 1721, la Nocrich (județul Sibiu) și a murit pe 9 aprilie 1803, la Sibiu. A fost un jurist sas, ridicat la rangul de baron de împărăteasa Austriei Maria Tereza (1762) și numit guvernator al Transilvaniei în anul 1777. Iubitor și colecționar de artă, a fost fondatorul muzeului care-i poartă numele, din Sibiu.

În anul 1779 a construit la Sibiu palatul, care îi poartă numele, în stilul barocului târziu, după model vienez. Prin testament, Baronul Samuel von Brukenthal a dispus deschiderea Palatului ca muzeu public. Palatul a devenit în 1817 muzeu public, cunoscut ca Muzeul Brukenthal, una dintre primele instituții de acest gen din Europa.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: