Reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a mai vorbit despre acest subiect, dar pentru ca mesajul lui să fie recepţionat de mai mulţi români, a simţit nevoia să-l repete.

Într-o intervenţie la Digi 24, reputatul profesor a spus că apa și săpunul sunt mult mai folositoare decât mănușile, mai ales în trenuri.

„Masca nu este recomandat să fie folosită pe stradă. Sigur, o folosim pe stradă dacă găsim o zonă aglomerată.

Dar altfel, masca, conform recomandărilor, trebuie purtată doar în spații închise și în mijloace de transport în comun

Nu trebuie neapărat să utilizăm masca dacă mergem cu bicicleta, facem alergare prin parc și intersecția noastră cu alte persoane este de foarte scurtă durată și nu este foarte apropiată.

Este suficient ca în trenuri să existe săpun și apă în spațiile de toaletă.

În fiecare vagon se pot instala două dispensere cu substanță dezinfectantă și cred că este absolut suficient, împreună cu curățenia și dezinfecția vagoanelor care trebuie făcută înainte de urcarea pasagerilor pentru că mănușile nu sunt recomandate nici măcar de OMS pentru că ele, așa cum discutam, creează acest fals sentiment de siguranță.

Depinde cât le purtăm. Atingerea feței cu mănușile care sunt murdare, sunt contaminate este la fel de periculoasă ca și atingerea feței cu mâinile murdare”, a declarat Alexandru Rafila pentru sursa citată.