Deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, a anunțat că va lansa în dezbatere publică un proiect de lege care să elimine „precedentul Firea”, care blochează accesul bucureștenilor la ședințele Consiliului General. Prin inițiativa legislativă pe care o va depune în Parlament, cetățenii și societatea civilă vor avea asigurat un anumit număr de locuri la ședințele de consiliu local, județean sau al Municipiului București.
"Teoretic, potrivit legii, cetățenii pot participa la ședințele de consiliu local sau la cele ale Consiliului General al Municipiului București. Practic - și aici avem cazul de la București – primarul general actual al Capitalei, Gabriela Firea, și majoritatea PSD, blochează locurile care ar putea reveni societății civile și cetățenilor interesați să participe la lucrările Consiliului General. Mai exact, acestea sunt ocupate, „rezervate” pentru prieteni de partid, membri de partid sau organizații non-guvernamentale apropiate de Gabriela Firea sau PSD. Pentru a elimina precedentul Firea, care blochează participarea cetățenilor la ședințele Consiliului General, lansez în dezbatere publică un proiect de lege care modifică legea administrației locale și prin care cetățenii și societatea civilă vor avea asigurat un anumit număr de locuri la ședințele de consiliu local, județean sau Consiliu General al Municipiului București. Vorbim de un număr de locuri rezonabil – 50 la nivelul Capitalei sau 30 la nivelul municipiilor reședință de județ, de exemplu", a explicat deputatul liberal, într-un comunicat de presă.
Raețchi a acuzat că primarul general Gabriela Firea comite un abuz după modelul social-democrat care apare și în multe alte "fiefuri PSD".
"Ceea ce se întâmplă la nivelul Primăriei Capitalei este un abuz în serviciu mascat, dar care trebuie sancționat și eliminat, iar singura soluție este o astfel de modificare legislativă. Sunt convins că abuzul Gabrielei Firea este copiat și în alte fiefuri PSD și, de aceea, prin proiectul de lege pe care îl voi depune, consider că este necesară și introducerea unor amenzi pentru autoritățile locale care nu asigură un număr minim de locuri pentru ședințele de consiliu, în funcție de numărul de locuitori al localității respective. Înțeleg că pentru unii primari este mai confortabil să fie înconjurați de “yesmeni” și le este teamă de societatea civilă, dar spiritul civic trebuie protejat și încurajat, nu suprimat", a concluzionat deputatul PNL.