Raed Arafat a vorbit despre pensionare. Ce spune despre demitere

Raed Arafat, șeful DSU. Sursa foto: gov.ro

Evenimentele tragice de la Crevedia au provocat mai multe controverse pe scena politică românească. Raed Arafat, șeful DSU, este unul dintre persoanele publice trase la răspundere. El spune că nu intenționează să iasă la pensie, însă va părăsi funcția dacă este destituit.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a vorbit despre posibila sa destituire. Sâmbătă, oficialul a fost prezent în cadrul unei emisiuni TV. În timpul interviului, a fost întrebat ce se va întâmpla cu SMURD în cazul în care el va ieși la pensie sau va fi destituit de premier.

Șeful DSU a spus că nu intenționează să se pensioneze, însă nu știe dacă va mai rămâne în această funcție. Raed Arafat precizează că el nu s-a plictisit de munca pe care o face însă, dacă i se va cere să plece, crede că se vor găsi oameni potriviți care să îi ia locul.

„Chestia cu pensia o lăsăm sub semnul întrebării, că n-am de gând să plec. Nu înseamnă că rămân unde sunt, dar am de gând să continui să fac treabă. Eu nu sunt din ăsta care să spun că vreau să mă uit la TV sau că m-am plictisit. Nu m-am plictist. La pensie nu mă gândesc momentan. Dacă cineva îmi solicită să plec, eu cred că s-ar găsi oameni care să vină să continue, dacă sunt lăsaţi”, a punctat Raed Arafat, făcând referire la politicieni.

Este dificil să găsești un nou șef DSU

Raed Arafat spune că el are o colaborare bună cu premierul și cu ministrul de Interne. În cazul în care el va fi înlocuit, noul șef DSU trebuie să știe să găsească soluții pentru ca lucrurile să meargă înainte. Arafat crede că sistemul va suferi dacă conducerea nu va fi implicată.

„Trebuie să fie lăsaţi. Nu e simplu. Eu lucrez foarte bine cu premierul, lucrez foarte bine cu ministrul de Interne, dar efortul ca să schimbi lucrurile în bine este unul titanic. Şi va trebui găsită persoana care, cu toate piedicile, să împingă lucrurile mai departe şi să găsească soluţii. Să aibă acces la urechile celor care sunt sus. Din fericire, eu am acces. Pot să mă duc să vorbesc, să explic, pot să am acest dialog. Dacă e luată o persoană şi pusă pe scaun, după care nu mai e băgată în seamă, iar finanţarea e doar că să funcţioneze sistemul, normal că sistemul va suferi”, spune șeful DSU în cadrul emisiunii Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.

Raed Arafat a vorbit și despre modul în care este privit el. Șeful DSU spune că atunci când „ai bani mulţi pentru achiziţii, din start eşti suspicionat a fi hoţ şi trebuie să probezi că nu eşti hoţ”. Asta este una dintre cele mai mari probleme din România, care a descurajat mulți funcționari publici, spune oficialul.

Legat de persoana care ar putea să îl înlocuiască, ar trebui să fie una „nebună”. Aceasta să știe că nu trebuie să se teamă de nimeni și de nimic dacă nu a furat.

„Noi, pe sistemul de urgenţă, între 2015 şi 2023, suma cheltuită se va apropia de 1 miliard de euro. Dacă cineva prinde pe vreunul din cei care au lucrat că au luat 1 leu, să vină, să-l aresteze. Să-l ducă, sănătos să fie! Astea sunt aspectele care se leagă de cine ar putea să-l înlocuiască pe doctorul Arafat. Trebuie găsită această persoană nebună, care să vrea să stea. Să facă, să-şi asume şi care să ştie că dacă nu am greşit, n-am furat, nu are de ce să-mi fie teamă”, a mai spus Raed Arafat.

Raed Arafat și Klaus Iohannis, în vizită la UPU Bagdasar, în 2021. Sursa foto: arhiva EVZ

Relația dintre Klaus Iohannis și șeful DSU. A vrut sau nu președintele să îl demită

Raed Arafat nu are o colaborare bună doar cu premierul și cu ministru de Interne. Șeful DSU a mărturisit că se înțelege excelent cu președintele Klaus Iohannis, căruia nu are să îi reproșeze nimic. La rândul său, nici șeful statului nu i-a reproșat nimic lui Arafat.

„Colaborarea a fost foarte bună, inclusiv pe perioada pandemiei”, a răspuns şeful DSU.

În 2021, premierul de la acea vreme, Ludovic Orban, a făcut o declarație surprinzătoare. El a spus că președintele Iohannis i-a cerut să îl demită pe Raed Arafat. Întrebat acum despre acest subiect, șeful DSU a spus că nu vrea să discute despre acest subiect pentru că nu știe dacă este adevărat sau nu.

„Asta nu ştiu, nu comentez. E o chestie la care eu n-am fost şi nu pot să comentez. Eu ştiu că am o colaborare excelentă cu dânsul, foarte bună. În ultima perioadă, a făcut un lucru extraordinar pentru protecţia civilă, ducând o scrisoare iniţiată de România, semnată de încă nouă ţări, printre care şi Franţa, la Consiliul European. Are impact deja, pentru că la nivelul Bruxelles-ului ni se cere viziunea pe următorii ani. Dacă erau probleme, nu ajungeam aici”, a conchis Arafat.