Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a fost rugat de Dana Budeanu să dezvăluie motivele pentru care le-ar fi transmis directorilor spitalelor din București să pregătească saloane Covid-19 pentru copii, o cerere despre care stilista a subliniat că este foarte ciudată chiar și în contextul în care omenirea se chinuie să depășească teribila pandemie de coronavirus.
Într-o intervenție pe Instagram, Dana Budeanu i-a adresat mai multe întrebări șefului DSU, despre care susține că pregătește o măsură de neînțeles pentru ea în pandemie. Vedeta nu înțelege cum a fost posibil ca Raed Arafat să se gândească la pregătirea unor saloane ATI pentru copii, despre care susține că „nu fac Covid grav″.
„Domnu' Arafat, ați contactat toți directorii de spitale să pregătească saloane pentru copii. De ce să pregătească saloane pentru copii toate spitalele din București? De ce, ce vreți să faceți cu copiii?
Nicăieri pe globul pământesc nu există așa ceva. Nimeni nu a pus labele pe copii. De ce ați contactat managerii de spitale să pregătească saloane pentru copii? Ce o să se întâmple la ATI la copii? Ce se întâmpla la adulți?
Îi dezbracă în pielea goală și îi leagă de pat? Adică luați copiii de lângă părinți, părinții nu o să aibă acces două săptămâni. Asta o să faceți? Copiii nu fac Covid-19 grav. Toți oamenii de știință de pe glob și toate studiile confirmă acest lucru.
Raed Arafat vs. Dana Budeanu
Copiii nu fac COVID. Este o vrăjeală. Părinților, dacă permiteți asta, să vă ia copiii, asta meritați”, a spus Dana Budeanu într-o înregistrare video. Se pare că stilista încă n-a aflat despre temutul sindrom asociat COVID-19, care afectează copiii și adolescenții. De asemenea, amintim că mitul ”copiii rezistă la Covid” a fost spulberat după cazurile micuților infectați cu varianta Delta a noului coronavirus.
Altfel, amintim că în urmă cu șase zile, Arafat a declarat că soluţia agreată pentru desfăşurarea cursurilor în şcoli cu prezenţă fizică este una normală. Totuși, șeful DSU a subliniat că este foarte importantă respectarea purtării măştii atât de către elevi, cât şi de către profesori. În opinia acestuia, această măsură limitează semnificativ riscul de infectare cu SARS-CoV-2.
Masca de protecție în școli
Astfel, Raed Arafat a răspuns a răspuns cum vede scenariul elaborat de Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei despre funcţionarea şcolilor în format fizic până la o rată de incidenţă a infectărilor de 6 la mie. „Acest scenariu a fost discutat la mai multe întâlniri la care am participat, deci aici pot să spun că au fost discuţiile respective, cu participarea şi a doamnei ministru al Sănătăţii, a domnului ministru al Educaţiei şi a premierului.
Deci, la acest moment, soluţia de a deschide şcoala şi de a porni respectând anumite reguli de protecţie sanitară, şi poate cea mai importantă rămâne masca, cred că este un lucru normal, pentru că nu poţi să ţii şcoala închisă tot timpul. S-a dat prioritate şcolilor ca să se deschidă, dar, bineînţeles, cu anumite ajustări poate pe anumite situaţii, dacă o să apară incidenţa mare pe alte aspecte.″