Editura Evenimentul si Capital

Arafat: ”Demisia poate fi, uneori, și fugă de răspundere!” | EXCLUSIVITATE EVZ

Raed Arafat
Autor: | | 13 Comentarii | 4628 Vizualizari

Pus la zid după tregedia din Clubul Colectiv, în urma căreia au murit 60 de tineri, coordonatorul Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne vine cu explicații

Dan Andronic: Nu știu dacă mai țineți minte, dar ultima oară v-am luat interviu când era tragedia de la Siutghiol. Deci se pare că, din nefericire, ne întâlnim doar în condițiile astea. Dar, atâta timp cât coordonați Departamentul de Si tuații de Urgență, într-un fel e normal. Pe de altă parte, ați fost de două ori în centrul căderii a două guverne. Guvernul Emil Boc, în urma conflictului public cu Traian Băsescu și a reacției care a existat ulterior, și Guvernul Victor Ponta. Emil Boc a plecat, Victor Ponta a plecat, dvs. ați rămas. De ce?

- Raed Arafat: Pentru că întodeauna am explicat un aspect. Eu sunt o persoană care, totuși, lucrează tehnic. Când vine un prim-ministru, decide: mă ține sau nu mă ține. Când ești secretar de stat, depinzi de prim-ministrul care vine. El te eliberează, el te ține dacă dorește.

- Da, dar pe Victor Ponta l-ați susținut din punct de vedere politic la alegerile prezidențiale, nu?

- Stați o secundă. Chestia cu afișul și cu susținerea, am fost întrebat și am zis „da”. Așa este. Și era singurul care a întrebat. Dar e foarte bine că ridicați problema. Puțini își aduc aminte de câte ori mi-au pus poza mea pe afișele lor, fără să mă întrebe (...) Poate o să fac un colaj în care să vadă lumea în câte am apărut. Și poate așa o să înțeleagă un lucru: când sunt aici, eu lucrez cu cine este la Guvern și trebuie să fii loial cui este la Guvern și, bineînțeles, președintelui. Deci eu nu pot să fiu astăzi în Guvernul în care prim-ministru este Cioloș, și să ies să încep să vorbesc că Cioloș nu își face treaba bine.

- Ba puteți, dar în momentul doi trebuie să vă dați demisia.

-Exact!

Despre cazul Colectiv: „Folosirea cadavrelor ascunse este un lucru care, în inventarul României, există”

- Dan Andronic: Dacă vorbim desptre adevăr și minciună, în ultimul timp neam confruntat cu o situație fluidă din punctul ăsta de vedere, o situație în care nu mai știai care este adevărul, nu mai știai cine minte. Acum vreau să vă întreb pe dvs: la momentul ăsta, ce știți că știți?


FOTO:Raed Arafat- Raed Arafat: Dacă luăm partea de Colectiv, ce știu până acum, a fost o intervenție adecvată pentru situația respectivă.

- Aici, dvs. vorbiți intern. Din punct de vedere public, orice întrebare este legitimă.

- Pe partea de intervenție eu am comparat-o inclusiv cu intervenții similare care s-au întâmplat în alte țări și am luat, de exemplu, o intervenție din State, pe un incendiu din discotecă, unde au fost 90 de decedați la fața locului, patru decedați la spital și peste 200 de răniți. Acolo s-au concentrat 64 de ambulanțe, am găsit raportul și am avut ocazia să discut la Bruxelles cu cineva care lucrează la NATO, care a fost printre pompierii care au fost la intervenția respectivă. Noi am reușit să concentrăm într-un timp relativ scurt, pentru o siutație din asta, 57 de ambulanțe plus mașinile de dezastre, din care trei aveau câte patru tărgi, ceea ce înseamnă fiecare cât patru ambulanțe, ca și capacitate de transport.

- Vorbim de primele minute.

- Până acum. După asta, partea de spitale și partea de transfer la spitale. Cu siguranță că Bucureștiul a făcut față la o situație care ar fi îngenuncheat foarte multe capitale europene și nu numai, pentru că a fost nu numărul mare de 184 de prezentări deodată, nu numărul internaților, de 146, care după asta a ajuns la 152, ci mai degrabă problema celor 88 care erau intubați, ventilați în prima zi. Asta a fost presiunea majoră. Până la ora 3-4 dimineața, situația era stabilizată și niciunul care trebuia ventilat nu era fără ventilator lângă el.

- Aici nu au fost multe critici. S-a apreciat că lucrurile s-au mișcat bine, se puteau mișca mai bine. Însă, ne-am lovit după aceea de bâlbâiala administrativă.

- Pe partea de prevenire, nu administrativă.

- Mie îmi pare un sistem care nu funcționează. Nu își respectă propria legislație.

- Nu numai sistemul nu respectă, este o problemă mult mai largă. Pe partea de transport către alte țări am reușit, într-un timp pe care noi îl considerăm totuși acceptabil, și la momentul potrivit, s-a făcut transferul a 39 de pacienți, din care numai câțiva au plecat pe cont propriu, unii au plecat mai repede, dar, din păcate, au fost și decese.

- Ceea ce înseamnă că au plecat cu un risc mare. Pentru a transporta un pacient, trebuie în primul rând stabilizat.

- Cu un risc mare. Numai că, în unele situații, familiile au acceptat acest risc. Mai este aspectul dezinformărilor. Știu sigur că ce s-a răspândit despre ascunderea numărului cadavrelor și așa mai departe, pot să spun că nu e adevărat.

- Astea țin, dacă vreți, de o anumită reacție exagerată, de anumite legende urbane, care apar într-un asemenea eveniment.

- Susținute, totuși, de niște oameni care au o voce credibilă și care prinde la un anumit segment de populație. Asta a fost grav. Că apar legendele e una, dar când îți apar din partea unor jurnaliști, când se fac talk-show-uri pe chestia asta, și sunt sunat și intru în direct fără să știu măcar că am intrat, doar mă trezesc că sunt în interiorul show-ului, și sunt confruntat în public cu situația asta … totuși, a fost o mișcare pe care populația a fost deșteaptă ca să o înțeleagă.

- Și ce conotație îi dați, că nu înțeleg?

- Conotația este a manipulării și dezinformării.

„E clar că acest lucru înseamnă manipulare”

- Manipulare de dragul manipulării să știți că nu există.

- În aceste situații, încerci să creezi o emoție la populație.

- Ca să ce?

- Ca să reacționeze, ca să facă ceva. Ca să fie nemulțumită.

- Ca să îi scoți în stradă?

-Probabil și asta. Sau altă posibilitate este ca să vină să îți spună populația: nu mai am încredere, sau măcar să poți să scazi încrederea în ce se întâmplă sau în anumiți oameni și să spui că acești oameni nu ne spun adevărul, că s-au ascuns cadavrele. Clar că acest lucru înseamnă o manipulare. Asta nu poate să fie o chestie numai, așa, de reacție. Folosirea cadavrelor ascunse este un lucru care, în inventarul României, există.

„Dacă am ascuns, unde sunt familiile care cer corpurile copiilor și cum au putut să fi e complici toți?”

- Dan Andronic: Un lucru extrem de simplu: și dacă întrebai orice medic care are cunoștințe în partea asta de chirurgie plastică ți-ar fi spus că rata de supraviețuire a celor care erau grav răniți avea anumite hopuri, mergea în dinți de fierăstrău. Era clar că nu se putea rămâne la acel număr.

- Raed Arafat: Nu, am urmărit mai bine această problemă. Prima dată s-a spus că am ascuns. Când am ieșit și am explicat: dacă am ascuns, unde sunt familiile care cer cadavrele copiilor și cum au putut să fie complici toți din teren, poliția, pompieri, ambulanța, cei de la SMURD. S-a corectat un pic nuanța: îi țin sub ventilatoare până ce îi anunță că au decedat. Colegii străini care au venit și au luat atâția pacienți din cei ventilați, intubați la noi, înseamnă că au fost complici cu noi. Că au luat pacienți care erau, de fapt, în moarte cerebrală. Deci această chestie s-a încercat să se perpetueze, dar nu a mers prea departe.

- Cred că îi dați o amploare mult prea mare. Întotdeauna în astfel de evenimente, a fost și în cazul din Apuseni, se caută scenarii acolo unde este bâlbâială, acolo unde este întâmplare…


Legislația nu făcea nimic, doar mai veneai o dată să-l amendedzi pe unul


- Aici vine rolul raționamentului și al oamenilor normali, care știu ce informații trebuie răspândite și ce informații trebuie verificate foarte serios înainte să fie răspândite. Haideți, acum să ajungem la prevenire. La prevenire avem o situație foarte clară.

- În ce sens?

- Dacă mergeai la unul şi îi ziceai: nu ai autorizaţie şi îl amendai, plecai, el putea să continue, legislaţia nu făcea nimic. Doar mai veneai o dată să îl amendezi. Dacă amenda era de 2.500 de lei, vă daţi seama că într-un club sau discotecă asta era de parcă nu ai făcut nimic. La începutul acestui an, noi am început să schimbăm această legislaţie. Deci problema era identificată. Am colegi care pot să fie martori, să vă spună că de mai multe ori au ridicat problema, că dacă nu modificăm şi devenim foarte aspri o să avem o catastrofă.

- Am avut-o. Ni s-a întâmplat.

- Am avut-o. Şi legislaţia mai avea nevoie de încă ceva, să iasă și să fie aplicată. De exemplu, a fost o situaţie, nu ştiu dacă era anul trecut într-un inspectorat, în care s-a depistat că cei de la prevenire aveau legături cu firme externe de avizare şi aveau conflicte de interese.

- Știți câte firme sunt avizate în România?

- Nu asta e problema. Nu câte firme...

- În proporție covârșitoare sunt populate de foști oameni din sistem.

- Exact. Vorbesc de această situaţie: în care am avut un om înăuntru, cineva afară...

- Vorbim de un șef de inspectorat.

- Nu, a fost... nu ştiu dacă era unul dintre agenţii de prevenire.

- Și soția.

- Şi cineva afară. Acest lucru a fost luat, dus pe calea normală către Parchet. Această problemă nu este dispărută.

- Știu că nu vi se pare important, dar sunt 21 de firme, populate cu oameni din sistem.

- Acest mecanism s-a format în mulți ani, nu acum.

„Am primit o informație incorectă!”

- Dan Andronic: Incidentul de la Colectiv resetează tot.

- Raed Arafat: Eu nu sunt de acord că resetează tot. Că rezultatele de-a lungul anilor nu pot fi şterse. A eşuat sistemul pentru că nu s-a pregătit până acum. Asta e altă treabă.

- Așa e, corect.

- Dar vreau să mă întorc la speţă, să o clarificăm.

- O să ajungem și la minciuni, nu?

- Au venit unii şi au zis: las că eu rămân la pompieri, tu dute dincolo şi angajează-te la privat şi ieşi de la pompieri şi colaborăm.

- Sau chiar fă o firmă.

- Exact. Faptul că legislaţia care s-a făcut în ultimii ani a permis ca unii care ies din sistem să-și facă firme şi să devină experţi, chiar şi asta era în atenția... şi era un ordin în pregătire, şi nu era în pregătire neapărăt de acum pentru că s-a cerut uşurarea modului în care se obţin avizele comparativ cu alte ţări. Şi s-a verificat comparativ cu alte ţări: au toate aceste etape sau mai puţine? Sunt toate aceste documente sau mai puţine?

- În sensul că de a nu fi foarte restrictivă, de a deschide piața..

. - Nu de restricţie, nu neapărat de a deschide piaţa, cât de a elimina verigile care nu sunt necesare în primul rând şi, apoi, de a deschide cât se poate piaţa în sensul să nu blochezi oamenii să-şi obţină avizele corecte. Dar primul lucru pe care îl faci este eliminarea verigilor făcute artificial, şi acest lucru va fi parte din planul pe care l-a solicitat premierul Cioloş. Dar vom lua măsuri foarte dure cu cei care nu respectă legislaţia în partea prevenirii.- Hai să tragem și ultima linie. Ați fost mințit, ați spus, ne-ați mințit.

- Am fost dezinformat într-o chestie.

- Nu, mințit.

- A minţi, înseamnă a minţi cu intenţie. Eu nu pot să acuz pe nimeni decât atunci când se dovedeşte. Într-adevăr,cel care a semnat aceste hârtii, în mod normal trebuia să-şi amintească de existenţa lor. Eu vă spun aşa: am primit o informaţie incorectă.

- Falsă, nu incorectă. Falsă.

- Incorectă e falsă. Am avut două informații primite. Una se menține până acum: că cei de la Colectiv nu au solicitat autorizație și nu au avut niciun document emis de ISU pentru autorizarea activităților de la ei. Verificările făcute până acuma nu ne-au arătat să fie altfel informația. A doua informație pe care am avut-o a fost că noi nu știam de activitățile din Colectiv, că acolo se organizează astfel de evenimente. Acest lucru l-am crezut și am zis: totuși, oamenii voștri nu trec pe aici, chiar nimeni nu a sesizat? Că e posibil că unii oameni, servanți, știau de treaba asta. Dar să nu fie raportat mai sus? Servanți în timpul liber, nu doamna care făcea inspecție și nu anunța sus. Însă informația asta că niciodată nu am știut, asta s-a dovedit a fi falsă, cu apariția acestei adrese. Care, într-adevăr, a sosit într-o noapte, la ora 23 și ceva, la IGSU, retransmisă dimineața, la prima oră la ISU, pentru că nu era de competența IGSU. Ea a juns dimineața și au plecat două adrese pe baza ei. Și în secunda în care cineva a văzut adresa, și a semnat două adrese și le-a trimis, înseamnă că, de trei ori cel puțin, a văzut la sfârșitul lunii septembrie cuvintele Platforma Pionierul, Clubul Colectiv în cele trei hârtii.

- Și 2.000 de persoane...

LOVITURA pentru romanii cu CREDITE! EURO a atins un nou RECORD! Ce anunta BNR

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI