Evenimentul Zilei > Social > Raed Arafat, avertisment dur: „Se poate ajunge în situația în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează”
Raed Arafat, avertisment dur: „Se poate ajunge în situația în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează”

Raed Arafat, avertisment dur: „Se poate ajunge în situația în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează”

Raed Arafat spune că starea de alertă va fi prelungită.

Avertisment cutremurător al lui Raed Arafat. „Se poate ajunge în situația în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează”. Este declarația șocantă a lui Raed Arafat, Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Libertatea e mai presus decât viața”

„Libertatea e mai presus decât viața”, a declarat șeful Departamentului pentru Situațîi de Urgență, Raed Arafat. Potrivit acestuia, este vorba de un lucru care nu poate fi spus decât în nume propriu. Argumentul adus de acesta este că există limite pentru orice drept atunci când există un impact asupra comunității.

„Singura problemă majoră a acestei pandemii este impactul pe care îl are asupra sistemului sanitar. Presiunea pe care o creează creșterea mare de cazuri pe termen scurt poate pune pe secțiile de terapie intensivă. Când se poate ajunge în situația în care medicii vor fi nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează”, a declarat Raed Arafat.

„ România acum se află la un moment de răscruce”

„Asta ne sperie cel mai mult (…) Aici intervine triajul. Sună cinic. Dar asta este medicina de dezastru, când nu sunt resurse. Iar domnul care urlă în piață că libertatea este mai importantă decât viața nu cred că o poate spune și în fața familiilor care vor suferi pierderea celor dragi sau a medicilor care vor fi nevoiți să ia asemenea decizii”, a arătat șeful DSU.

El a spus că România acum se află la un moment de răscruce. Este vorba de un moment care necesită o atenție mare. Potrivit acestuia, toată lumea trebuie să dea dovadă de înțelepciune. Altfel, dacă situația se va înrăutăți, se va ajunge din nou la amânarea internărilor și intervențiilor pentru persoanele cu alte boli care nu sunt cazuri grave.

Raed Arafat nu crede că situația este scăpată de sub control. Potrivit acestuia, dacă prognozele de adeveresc și cifrele continuă să crească, vor există restricțîi pe zone. Este vorba inclusiv de carantinare zonală sau a unor localități.

„Este un lucru extrem de grav să manipulezi”

„Aici am mai spus acest lucru și îl mai spun. să lase la o parte toate manipulările și poveștile. Ultima care mi-a plăcut foarte mult, cu unul care urla în Piața Victoriei că libertatea este mai presus decât viața. Da, când e vorba de viața ta și de libertatea ta poți să decizi acest lucru și să spui că libertatea e mai presus decât viața. Dar acest lucru nu te califică să spui asta în numele meu sau al dvs sau al altuia. Aici vorbim de niște reguli de bază, reguli simple.

Dacă cineva nu vrea să respecte aceste reguli și sunt destui, riscul este că impactul lor va fi asupra viețîi celorlalți. (…) Mă întorc la domnul care urlă că libertatea lui este mai presus decât viața. Nu cred că acest lucru o să poată să-l spună în fața familiilor și pacienților care vor ajunge în această situație. Nici în fața medicilor care se vor confrunta cu această situație, de a alege pe cine salvează. Este un lucru extrem de grav să manipulezi și să te joci cu această situație”, a conchis Raed Arafat, potrivit digi24.ro.