Raed Arafat, atac la adresa influencerilor. „Vorbesc toată ziua, vin cu fake news-uri”

Raed Arafat, atac la adresa influencerilor. „Vorbesc toată ziua, vin cu fake news-uri” sursă: arhivă

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit, miercuri, 28 iulie, despre eșecul campaniei de vaccinare. Potrivit oficialului, există mai multe variabile care au condus la interesul scăzut al populației pentru imunizare. Șeful DSU a lansat o serie de acuzații și la adresa persoanelor care promovează fake news-uri pe rețelele de socializare.

Campania de vaccinare din România e înregistrat un eșec neașteptat de autorități, care au fost surprinse de interesul manifestat de cetățeni chiar la începutul acesteia. Treptat, tot mai puțini români au început să se vaccineze cu serurile dezvoltate împotriva COVID-19, iar Raed Arafat, șeful DSU, este de părere că mai mulți factori au contribuit la acest lucru.

Raed Arafat, atac la adresa influencerilor. „Vorbesc toată ziua împotriva vaccinului”

Raed Arafat a subliniat că România și Bulgaria au cele mai mici procente în ceea ce privește vaccinarea populației cu serurile anti-coronavirus. Potrivit șefului DSU, sunt mai multe variabile care au condus la reducerea interesului populației față de vaccinare.

„Am avut o creştere foarte mare la început, după care am văzut că populaţia a început să fie mai reticentă în a merge la vaccinare. Poate pentru că unii au văzut că numărul a scăzut, acum o să vadă că numărul creşte, din păcate. Poate că o să-şi schimbe părerea şi o să vină la vaccinare. (...)

Ne puteți urmări și pe Google News

Factorii care duc la asta sunt multipli, nu este un singur factor, nu este o singură chestie. Nu pot să spun că a eşuat unul sau a eşuat altul aici. Sunt foarte mulţi factori care duc la comportamentul populaţional, inclusiv ce transmit unii, ce transmit alţii, influencerii, persoanele care vorbesc toată ziua, seara şi dimineaţa, împotriva vaccinului, care vin cu fake news-uri şi le răspândesc. Sunt oameni care sunt influenţaţi de acest lucru. Rolul nostru este să încercăm cât mai mult să le explicăm care este beneficiul pentru ei şi care este, de fapt, realitatea ştiinţifică şi care este realitatea închipuită de către unii şi alţii", s-a exprimat Raed Arafat.

Semnal de alarmă pentru români. Atenție la cine „aplecați urechea”

Oficialul a mai subliniat că autoritățile trebuie să „colaboreze” cu populația astfel încât campania de vaccinare să continue. Nu premierul va convinge românii să se vaccineze, este de părere Raed Arafat, care a punctat că populația trebuie să aibă grijă din ce surse se informează.

"Deci, în primul rând, nu premierul mă convinge să mă vaccinez, ci mă convinge să mă vaccinez tot ce se întâmplă în jurul meu şi campania de vaccinare şi explicaţiile. Da, explicaţiile care s-au dat, din punctul meu de vedere, mă convingeau să mă vaccinez. Acum, depinde unde las urechea să ascult, pe cine, care sunt persoanele pe care vreau să le ascult şi depinde, după asta, cum ştiu să mă informez. Eu ştiu să mă informez, ştiu să intru şi să caut peste tot, până găsesc informaţiile din surse credibile. Asta este cel mai important, pentru că în final, domnul prim-ministru, miniştrii, noi, persoanele care sunt din Comitetul de vaccinare, colegii noştri care lucrează acolo, toţi care vorbim, venim cu anumite date. Omul de rând, dacă nu crede în ce spunem, poate să vadă în jurul lui ce se întâmplă, poate să vadă datele din anumite surse şi să aibă grijă de unde ia aceste date, pentru că datele trebuie să fie din surse credibile.

E foarte uşor să vii şi să spui, să pui o informaţie pe un site fără dovezi, fără probe, fără nimic şi să arunci: 'Am auzit că aşa s-a întâmplat'. (...) Dacă aşa ceva credem, înseamnă că nu mai credem nici ce spune prim-ministrul, nici ce spune nimeni. Adică o să-i credem pe cei care încearcă să ne deruteze şi care vin cu păreri proprii, care nu au nicio bază ştiinţifică. Asta e problema. (...)

Deci, eu ce văd, la acest moment, este necesitatea de a lucra împreună cu populaţia, cu toţii, ca să continuăm vaccinarea şi să creştem numărul persoanelor vaccinate. Asta este ce văd acum. Dacă nu ajungem la un număr adecvat de persoane vaccinate, riscul (în ceea ce privește infectarea cu - n.r.) varianta Delta, care astăzi a fost publicat chiar de Centrul de Control al Bolilor, un studiu care vorbeşte despre faptul că cei vaccinaţi transmit varianta Delta uşor, (crește - n.r.), dar ei sunt afectaţi foarte puţin de ea în mare parte a lor!, a mai explicat Raed Arafat.