Deputatul PNL Radu Zlati susține că iniţiativa ministrului Justiţiei, Robert Cazanciuc, privind sesizarea CSM în cazul declaraţiilor sale şi ale liberalului Mihai Seplecan este eronată.
"PNL a arătat întotdeauna cuviinţă şi respect la adresa hotărârilor judecătoreşti. Pe de altă parte, şeful domnului Cazanciuc a demonstrat nu o dată, prin declaraţii publice, o atitudine ireverenţioasă faţă de actul de justiţie, fapt constatat chiar de către CSM. Cazanciuc a omis în acele împrejurări să se manifeste public, fie şi doar în calitate de membru al CSM. În consecinţă, salut intervenţia domnului ministru, sperând pentru dânsul că va fi începutul unei atitudini proactive şi neutre, chiar dacă, în cazul meu şi al domnului Seplecan, poziţia domniei sale este una eronată", a susținut Radu Zlati.
Acesta subliniază că nici el, nici colegul lui Seplecan nu am comentat o hotărâre judecătorească sau activitatea unei instanţe judecătoreşti, ci activitatea unor procurori, activitate pe care o presupuneam părtinitoare. Iar eu, personal, doream şi doresc să aflu din partea CSM dacă presupunerile noastre sunt corecte sau nu. "Iar în cazul în care presupunerile noastre s-ar dovedi corecte, consider că demisia sau demiterea Procurorului General ar fi un act în limitele bunului simţ", a adaugat Zlati.
Deputatul PNL afirmă că procurorii ar trebui să reprezinte interesele generale ale societăţii, adică să apere interesele, ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor.
"A vorbi despre acţiunile unui procuror nu înseamnă să ataci Justiţia, din simplul motiv că actul de justiţie nu se realizează prin instituţia procurorului, ci prin aceea a judecătorului, conform Constituţiei. CSM nu s-a autosesizat la declaraţiile mele şi ale domnului Seplecan, pentru că nu avea de ce să se autosesizeze. Noi nu am atacat şi nu am încercat să influenţăm actul de justiţie. Dimpotrivă, îl doream eliberat de eventualele presiuni venite din lăuntrul sistemului judiciar", a arătat el.