Primarul Constanţei, Radu Mazăre, a anunţat, astăzi, că îl va recuza inspectorul ANI care a sesizat DNA cu privire la posibila săvârşire de către el a infracţiunii de conflict de interese. În plus, îl va da în judecată pentru abuz în serviciu, cerându-i şi daune, acuzându-l că nu a aşteptat documentele care atestau că, pentru aceleaşi suspiciuni, în 2012, DNA l-a scos de sub urmărire penală, iar în 2010 instanţa a anulat raportul ANI.
Radu Mazăre s-a prezentat astăzi în faţa IPJ Constanţa, unde a dat cu subsemnatul în dosarul în care este cercetat sub control judiciar pentru luare de mită în dosarul campusului Social Henri Coandă, înarmat cu mai multe documente. El a informat presa că înştiinţarea de la ANI a primit-o ieri. “Aşa că, o recuz pe doamna inspector ANI, Elena Galan, care nu a avut răbdare, conform legii, să primească punctul meu de vedere în 15 zile cum spune legea, îi fac plângere penală pentru abuz în serviciu, că a încălcat legea, şi îi cer daune” a informat Mazăre. El a prezentat mai multe documente, conform cărora, în 2009, ANI l-a reclamat pentru acelaşi lucru.
Radu Mazăre susţine că a luat NUP de la DNA pe aceeaşi reclamaţie a ANI
Primarul Constanţei a explicat că şi în urmă cu cinci ani, a ajuns în atenţia DNA tot pentru suspiciune de conflict de interese din partea ANI. „Respectiv, faptul că am semnat contracte cu nişte firme unde acţionar este Sorin Strutinsky iar eu sunt acţionar în alte firme cu el. Şi m-a reclamat susţinând că faptul că eu sunt acţionar cu Strutinsky la hotel ( firma Xenoti SRL în care cei doi deţin, împreună cu Nicuşor Constantinescu, hotelul Flora din Mamaia) înseamnă că am relaţii comerciale şi ca atare sunt în conflict de interese. Această reclamaţie din 2009 a ajuns la DNA Bucureşti, care a verificat, şi în 2012 a dat o rezoluţie de neîncepere a urmăriri penale prin care spune că calitatea mea de acţionar cu Strutinskyi, la hotel şi la celelalte şapte firme, nu presupune efectuarea de relaţii comerciale între noi”. În plus, Radu Mazăre a contestat în 2009 raportul ANI, prezentând astăzi presei rezoluţia din 2010 a Curţii de Apel Galaţi care a anulat actul de constatare al inspectorilor de integritate.
„Dacă nu îl primeam la licitaţie, Struţu mă dădea în judecată” Întrebat de EVZ dacă este moral ca primăria Constanţa să încheie contracte cu firme conduse de un patron, asociat cu el şi în alte societăţi comerciale, Radu Mazăre a replicat. „Oamenii au participat la licitaţie. Eu nu mai am acţiuni la Conpress şi la Soti, de 12 ani. Şi ce treabă are hotelul cu firma de pază (Conpress) unde eu nu mai a acţiuni. Nici nu trebuia să fac licitaţie, şi eu am făcut. Şi Curtea de Conturi zice că nu are nimic a ne reproşa. Soti a venit şi a participat cu televiziunea la licitaţie, unde e acţionar Strutinsky. Ce puteam să-i spun? Dacă nu îl primeam la licitataţie, mă dădea în judecată. Ce legătură are hotelul Flora unde eu sunt acţionar cu Struţu (Strutinschi) şi în alte firme, cu televiziunea cu care a participat la licitaţie? Şi a fost verificat, în referatul procurorului DNA, ca şi Curtea de Apel Galaţi, s-a verificat şi cu Curtea de Conturi , modalitatea de achiziţie şi au ajuns la concluzia că.. nexam. Nu-i nicio problemă. Dacă doamna de la ANI nu se grăbea îi dădeam aceste acte. S-a grăbit ca fata mare la măritat.
Sesizarea ANI
Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat ieri Direcția Națională Anticorupție “cu privire la posibila săvârșire de către RADU ȘTEFAN MAZĂRE, Primar al Municipiului Constanța, a infracţiunii de conflict de interese, întrucât, în calitate de reprezentant al Municipiului Constanța, a semnat cinci contracte și un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente) încheiate între Primăria Constanța și două societăți comerciale (S.C. Conpress Holding S.R.L. și S.C. Soti Cable Neptun S.R.L.), care îl au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoană cu care Radu Ştefan Mazăre se află în relații comerciale în alte opt societăți comerciale”