Mirel Curea și Radu Herjeu au discutat în emisiunea „Dosare de presă”, pe evz.ro, printre altele, despre cazul care a inflamat România. Radu Herjeu, jurnalist cu peste 20 de ani de presă, în prezent membru CNA, este cunoscut pentru intransigența cu care aplică litera legii.

Herjeu consideră că oamenii se uită la emisiuni de prost gust, pentru că „aici au fost aduși”. „Oamenii se uită la Vulpița și Viorel, pentru că aici au fost aduși. Scăzând treptat nivelul oamenilor care lucrau în presă, a scăzut treptat nivelul producțiilor de presă.

Scăzând nivelul, așteptările celor de acasă au început să scadă. Au apărut noi generații, cu educația aia în care scriu MIAU ca pisica; pe care dacă-i întrebi care-i capitala Egiptului, se uită la tine și te întreabă ce-i aia Egipt”, a spus fostul jurnalist.

Acesta a mai spus că, din păcate, audiența dictează calitatea unui produs media. „Încet, încet, am intrat într-un fel de spirală descendentă. Din păcate, în acest moment, este o generalizare statistică. Atâta timp cât astfel de emisiuni au milioane de telespectatori, ăștia suntem”, a mărturisit Radu Herjeu.

„Cazul Ioana Tufaru a născut un articol în cod. Pe care l-am aplicat la Vulpița”

În luna februarie, 2020, Radu Herjeu, ca membru CNA, a decis amendarea postului Antena 1 cu 100.000 lei, pentru deja celebrul caz „Vulpița”. Acesta i-a mărturisit lui Mirel Curea că unul din articolele folosite în acest caz a apărut în urma unui alt caz celebru, și anume cel al Ioanei Tufaru.

Vreau să-și spun acel caz, al Ioanei Tufaru, a născut un articol în cod. Pe care noi l-am aplicat la Vulpița. Articolul spune că <Nu poți să supui un om unor tratamente degradante la televizor, chiar dacă el își dă acordul>. Noi, legea asta am aplicat-o. Noi, acum când am sancționat Acces Direct, acest articol l-am aplicat. Din punctul nostru de vedere, modul în care o tratați, modul în care tratați subiectul, pe ea o dezavantajează.

Eu le-am spus: <Voi ați făcut o grămadă de bani de pe urma lor. Voi ați făcut audiență. Audiența v-a adus vouă foarte mulți bani. În schimb îi luați la pietre de fiecare dată când îi aveți în studio, cum te-ai culcat cu ăla, cum ai putut să faci aia? Păi, voi așa ați făcut banii! Că dacă ea era o fată cuminte, de pension, nu se uita nimeni la voi.>”, a mai spus Radu Herjeu.