Editura Evenimentul si Capital

Radu Gyr a scris „cu cerneală din călimara lui Dumnezeu” cum a coborât Iisus de Paști în celule

Autor: | | 1 Comentarii | 4740 Vizualizari

Radu Gyr, Poetul Închisorilor comuniste, s-a născut în preajma Săptămânii Mari a anului 1905, la 2 martie, și a fost chemat la Ceruri chiar în Săptămâna Mare a anului 1975, în noaptea de luni spre marți. Fiica marelui scriitor, Monica Popa Gyr, împreună cu soțul său, Demosteni Popa, fi u de preot, ne-au povestit că la înmormântare, în Vinerea Mare, a plouat încontinuu. La sfârșitul slujbei însă, ploaia s-a oprit prin minune și soarele a început să lumineze cu putere.

Radu Gyr este un mare poet al acestui veac şi totodată una dintre figurile marcante ale luptei împotriva comunismului şi rezistenţei româneşti la comunism. A-i contura portretul înseamnă a face cea mai bună ilustrare a unei vieţi articulate tragic la încheietura destinului creator adăpat din lumina harului şi „teroarea Istoriei”. Asupra poetului care-şi muia pana direct în călimara lui Dumnezeu numai un regim de certă inspiraţie antichristică ar fi putut să reverse o asemenea violenţă, fiind atacat în campanii repetate, atât în timpul „procesului criminalilor de război şi a celor responsabili de dezastrul ţării”, cât şi în campaniile de demolare a celor mai mari personalităţi interbelice româneşti, prin punerea în acţiune a unui complex aparat instituţional al reprimării, politic, juridic dar nu numai căci inclusiv o „anumită parte” a criticii literare îi va sluji cu entuziasm. Paradoxal, poetul de cea mai autentică factură mistică dar care totodată va răspunde tuturor somaţiilor vremii sale, va fi atacat inclusiv după căderea regimului comunist, de urmașii foștilor comisari bolșevici transformați în zbiri ai corectitudinii politice.”, se scrie în lucrarea „Enciclopedia valorile reprimate. Războiul împotriva culturii române (1944-1999)”, coordonatori profesorii Ilie Bădescu și Mihai Ungheanu.

Ca și Părintele Justin Pârvu, doamna Aspazia Oțel Petrescu, ambii închiși pentru o perioadă îndelungată, consideră că poeziile lui Radu Gyr au fost ca o hrană duhovnicească pentru deținuții anticomuniști. Ele se transmiteau prin viu grai, prin pereți sau printr-un sistem ingenios de morse pe sfoară inventat de savantul-martir George Manu, ucis la Aiud chiar în Duminica Învierii Domnului, pe 2 aprilie 1961. „Radu Gyr a fost creştin şi toată poezia lui este de o trăire creştină profundă, o trăire afectivă. Vedeţi, Mântuitorul cere o credinţă caldă, o credinţă care trece prin inimă. Iisus bate la uşa inimii noastre. Creştinismul lui Radu Gyr nu este cerebral, este afectiv. Este profund, este trăit, este simţit. Noi, cei din închisoare, ne aducem aminte deseori de clipele când i-am învăţat poeziile plângând”, povestește regretata mărturisitoare pentru site-ul intitulat chiar Marturisitorii.ro. Suntem convinși că lumina Sfintei Învieri îi învăluie acum pe toți în Ierusalimul ceresc. Hristos a Înviat!

CTP il face PRAF pe Gica Hagi! Cel mai dur ATAC la Rege! Ce l-a scos din minti pe jurnalist

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI