Probleme la Radioul public, după ce șeful postului, Georgică Severin, a trimis două adrese către CNA pentru a clarifica dacă declarațiile președintelui Klaus Iohannis sunt „mesaje politice” sau „mesaje de interes public”, pentru a fi transmite cu prioritate.
Dileme la Radioul Public, condus de Georgică Severin. Șeful postului public a trimis în ultima lună două adrese către Consiliul Național al Audiovizualului pentru a cere clarificări legate de legea de funcționare a postului public (lege care nu ține de activitatea CNA), scrie Paginademedia.
Concret, conducerea postului public de radio nu știe când să dea și când să nu dea pe post declarațiile președintelui Klaus Iohannis. Nu știe când declarațiile lui Iohannis sunt subiect de interes și când nu. Ce a răspuns CNA, în continuare.
Totul a pornit în momentul în care Radioul public a fost acuzat că nu a dat în direct o declarație a președintelui.
Cum a justificat Radioul această decizie? Prin faptul că există un articol din legea de funcționare a radioului public și a TVR pe care nu îl înțeleg, drept pentru care au cerut ajutorul CNA. „Serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune sunt obligate sa transmita, cu prioritate si in mod gratuit, comunicatele sau mesajele de interes public primite de la Parlament, Presedintele Romaniei, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sau de la Guvern.”
Redăm în continuare pasaje din solicitare:
„Vă solicităm un punct de vedere și cu privire la următoarea problemă: Președinte României în funcție și-a declarat oficial candidatura pentru un nou mandat; în această situație, în ce măsură unele dintre mesajele transmise de Domnia sa pot fi considerate „de interes public” și, ca atare, trebuie să fie transmise „cu prioritate” sau pot fi considerate mesaje politice de campanie electorală și tratate ca atare?
Subliniem faptul că această solicitare s-a născut exclusiv din preocuparea noastră permanentă pentru respectarea cu strictețe a legii și pentru realizarea unor programe de radio de cea mai bună calitate. ”
Ce i-a răspuns CNA (fragmente):
„CNA nu are nicio competență legală în organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune.