Fostul manager al RADET, despre facturile umflate din perioada avariilor: „Sunt obligați prin contractul de furnizare să reducă factura cu energie nelivrată”

Fostul manager al RADET, despre facturile umflate din perioada avariilor: „Sunt obligați prin contractul de furnizare să reducă factura cu energie nelivrată”

Problemele RADET din această iarnă par să nu se mai termine. Ieri a fost rândul altor zeci de imobile să rămână fără energie termică. Pe de altă parte, cetățenii sunt nemulțumiți de faptul că facturile vin la fel sau chiar mai mari. Evenimentul zilei s-a adresat fostului șef al RADET, Gabriel Dumitrașcu, expert în energie, pentru lămuriri suplimentare.

Gabriel Dumitrașcu spune că asociațiile de proprietari au un la îndemână un mecanism prin care pot cere despăgubiri: „Conform legii energiei termice 325/2006 s-a făcut un contract-cadru de furnizare, pe care nu-l aplică doar RADETul, ci toți furnizorii. Acolo există o prevedere clară: ei se obligă prin acest contract de furnizare să-ți asigure minimum 20 de grade în apartament. În perioada avariilor, oamenii ori bagă un calorifer în priză, ori dau drumul la aragaz, dar asta înseamnă consum suplimentar. Și atunci, furnizorul, adică RADET, este obligat prin lege să-ți acopere acest consum suplimentar prin reducerea facturii”.

 

Sistemul SCADA

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul șef al RADET spune că există un sistem, numit SCADA, de monitorizare a tuturor punctelor termice. Este un sistem automat, informatizat, care înregistrează dacă în punctul termic a intrat energie termică din rețeaua primară sau nu, dacă a fost distribuită și la ce temperatură a ajuns pe rețeaua de distribuție către bloc. Sistemul este monitorizat de RADET.

„Asociația trebuie doar să solicite reducerea facturii pentru perioada fără energie. RADET este obligat prin contractul de furnizare să reducă factura cu energie nelivrată. Aici se face o confuzie: asociațiile de proprietari cred că ei oricum nu plătesc energia în perioada nelivrată pentru nu înregistrează contorul de la subsolul blocului. Sigur, nu-ți înregistrează energia, dar RADETUL trebuie să-ți plătească, adică să-ți compenseze prin reducerea facturii ceea ce consumă locatarul atunci când folosește caloriferul electric sau aerul condiționat sau aragazul”, spune Dumitrașcu.

 

„STB funcționează ilegal”

Gabriel Dumitrașcu spune că STB (fosta RATB) este ilegală, pentru că este una dintre cele 22 de companii pentru care Curtea de Apel a dat decizia de dizolvare. „Decizia Curții de Apel este executorie, așa sunt toate deciziile Curții de Apel. Sunt executorii imediat, de la comunicare. Așadar, Primăria București este într-o mare culpă. În acest moment, STB-ul este ilegal și se află într-o paralizie. Problemele ilegalității acestor societăți, precum de la Energetica, RADET și STB este gravă, pentru că nimeni nu-și mai asumă investiții, contracte noi de dezvoltare, de modernizare. Toți directorii semnează doar pe cheltuieli curente și ștatele de salarii”, a conchis Dumitrașcu.