Evenimentul Zilei > Actualitate > Rachetele din Nagorno-Karabakh explodează tocmai în Canada. Oare Erdogan e de vină?
Rachetele din Nagorno-Karabakh explodează tocmai în Canada. Oare Erdogan e de vină?

Rachetele din Nagorno-Karabakh explodează tocmai în Canada. Oare Erdogan e de vină?

Luptele grele din Nagorno-Karabakh au provocat un scandal de amploare în Canada, unde premierul Trudeau a ordonat o anchetă cu privire la folosirea echipamentului militar canadian în acest conflict,

Canada face o anchetă asupra posibilelor livrări de echipamente militare canadiene către Azerbaidjan prin intermediul Turciei, a anunțat vineri (2 octombrie) premierul canadian Justin Trudeau. Potrivit rapoartelor mass-media canadiene, Ottawa a emis în luna mai autorizații companiei canadiene L3Harris Wescam pentru a exporta sisteme de vizualizare și vizare către un fabricant de drone turc.

Același material este acum în centrul acuzațiilor, potrivit cărora Azerbaidjanul folosește drone produse de compania turcă Baykar în ostilitățile în curs cu Armenia asupra Nagorno-Karabah. Populată în principal de armeni, această regiune s-a desprins din Azerbaidjan la sfârșitul URSS, ducând la un război la începutul anilor 1990 care a făcut 30.000 de morți. De atunci, Baku a cerut retragerea Armeniei din această regiune.

„În ceea ce privește echipamentele militare canadiene, care ar fi putut fi folosite în această situație, ministrul Afacerilor externe (François-Philippe Champagne) a lansat o anchetă asupra celor întâmplate exact”, a spus Justin Trudeau în timpul unei conferințe de presă. „Este extrem de important ca termenii așteptărilor Canadei în materie de nerespectare a drepturilor omului să fie întotdeauna respectate și vă putem spune mai multe pe măsură ce lucrurile vor deveni mai clare”, a spus el.

Ottawa și-a suspendat exporturile către Turcia, în principal de echipament militar, în urmă cu un an, după o incursiune militară a Ankarei în nordul Siriei pentru a lupta împotriva rebelilor kurzi. Totuşi, Canada și-a reluat exporturile în luna mai. Un oficial canadian a declarat că acestea vor fi din nou înghețate, dacă Ottawa va stabili că echipamentul a fost utilizat în alte scopuri decât cele prevăzute de Turcia.

„Suntem foarte îngrijorați de situația din Nagorno-Karabah”, a spus Justin Trudeau, solicitând o „detensionare” între Azerbaidjan și Armenia. Acest conflict „se desfășoară de mult timp, dar nu există nicio soluție militară pentru această situație, trebuie rezolvat totul prin dialog”, a conchis el.

https://www.lefigaro.fr/flash-actu/le-canada-enquete-sur-l-utilisation-de-sa-technologie-militaire-en-azerbaidjan-20201002 

Traducere: Rador

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: