Modificări majore în programul Rabla pentru electrocasnice. Ce se întâmplă cu voucherele

Modificări majore în programul Rabla pentru electrocasnice. Ce se întâmplă cu voucherele Sursa: arhiva EVZ

Potrivit unui ordin recent emis de Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna, programul „Rabla pentru electrocasnice” suferă unele modificări importante. Astfel se introduc noi clase pentru televizoare şi se stabilește caracterul nominal şi netransmisibil al voucherelor.

Cu alte cuvinte, este vorba despre Ordinul MMAP nr. 2.002/2021 pentru modificarea şi completarea Ghidului de finanţare a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, aprobat prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.089/2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 1083 din 11 noiembrie 2021.

Prezentul ordin prevede modificarea clasei energetice pentru televizoare de la E, cât este în prezent, până la clasa G conform ordinului amintit mai sus.

Mai mult, acest ordin prevede că „voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”, scrie zf.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Buget de 34 milioane lei pentru  programul „Rabla pentru electrocasnice" în decembrie

Recent, ministrul Mediului Tánczos Barna afirma că:„Programul continuă anul acesta cu o sesiune de sărbători în decembrie. Din fondul rămas la dispoziţie de 34 de milioane de lei vom finanţa o nouă sesiune, în aceleaşi condiţii.

Înscrierile ar putea începe în ultima săptămână din noiembrie iar în decembrie voucherele pot fi valorificate în magazine.

Echipamentele incluse în program şi voucherele aferente fiecărui echipament sunt:

-400 de lei pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puţin noua clasă energetică C; -400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasa energetică D; -400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin AAA; -400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puţin noua clasă energetică E; -400 lei pentru televizoare având cel puţin noua clasă energetică G; -400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin AAA; -200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an; -500 de lei pentru laptopuri; -300 de lei pentru tablete.

Ministrul a afirmat că pentru anul 2022 va fi pregătit un calendar de lansare a programelor de mediu pentru a exista predictibilitate mai mare pentru beneficiari.