RAAPPS nu vinde case datornicilor şi celor cu care se judecă

Pentru prima dată în istoria postdecembristă, înalţi demnitari, secretari de stat, fundaţii şi foşti sportivi sunt lăsaţi în stradă de către stat. Casele lor vor fi scoase la licitaţie.

Mircea Geoană, şeful DNA, Daniel Morar, sau ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu, sunt doar câţiva dintre cei care vor trebui să îşi găsească o nouă locuinţă de serviciu. Asta, dacă nu vor să cumpere casa printr-o licitaţie deschisă la care, practic, ar putea participa orice om de rând, potrivit premierului Emil Boc.

Numai că, mulţi dintre cei care ocupă în prezent casele administrate de Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) au crezut că vor rămâne stăpâni pe aceste imobile. Astfel, unii le-au renovat, au construit anexe, cu gândul că nu vor mai pleca din aceste case, şi le-au securizat cu camere video şi alarme. Aproape toate imobilele sunt situate în zone centrale şi scumpe ale Capitalei. În timp ce imobilele ocupate de înalţi demnitari arată bine, hotelurile şi cluburile nu au fost întreţinute, astfel că valoarea lor de piaţă a scăzut de la un an la altul. În total, 700 de imobile vor fi licitate de către Regie: vile, apartamente, hoteluri şi cluburi. Dan Voiculescu, Ion Iliescu, fraţii Micula, Sorin Roşca Stănescu şi numeroşi alţi demnitari sau oameni de afaceri au cumpărat, în trecut, locuinţe şi spaţii comerciale de la RAAPPS, la preţuri avantajoase în comparaţie cu preţurile pieţei practicate atunci când s-a efectuat achiziţia. Geoană se documentează Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat că se va decide dacă va cumpăra casa situată pe strada bucureşteană Starostescu, după ce va afla mai multe detalii despre condiţiile în care va avea loc tranzacţia.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţeanu, a declarat că invită pe oricine să cumpere casa în care stă cu chire. Ieri, SPP-istul care păzea casa lui Mircea Geoană a lăsat presa să o fotografieze şi a precizat că a auzit de vânzarea caselor. Însă, a refuzat să comenteze mai mult. Clubul Floreasca, vândut cu minimum 35 de milioane de euro, fără TVA Şi hotelul Triumf, care este degradat în prezent, va fi scos la licitaţie, la fel ca şi mai multe vile din Sinaia. În ceea ce priveşte Clubul Floreasca din Capitală, RAAPPS speră să obţină, în urma licitaţiei, cel puţin 35 de milioane de euro, fără TVA, cu aproape zece milioane de euro mai puţin decât la prima încercare de vânzare a acestei proprietăţi. Potrivit unor surse guvernamentale, cei care vor să participe la licitaţii trebuie să prezinte o garanţie de 10% din preţul de pornire. Predoiu: Nu ne asumăm răspunderea pentru situaţia juridică Ministerul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avizat Ordonanţa de Urgenţă prin care s-a aprobat vânzarea acestor imobile, dar a precizat că nu îşi poate asuma răspunderea pentru că Executivul nu a precizat dacă imobilele scoase la vânzare sunt revendicate sau nu. "Semnalăm că proiectul nu este însoţit de documentaţia care să dovedească situaţia juridică actuală a imobilelor şi faptul că acestea îndeplinesc condiţiile legale pentru a putea fi vândute. Precizăm că Ministerul Justiţiei nu îşi asumă răspunderea pentru aceste aspecte", se arată în documentul semnat de şeful Justiţiei.

În aceeaşi ordonanţă se mai prevede că sediul UDMR şi cel al PDL, ambele din Bucureşti, vor fi trecute în patrimoniul privat al statului. "Pot să cumpere aceste imobile orice persoane care sunt interesate, mai puţin cele care au datorii la data înscrierii la licitaţie faţă de RAAPPS şi care, totodată, au litigii cu instituţia. Vor fi vândute prin licitaţie publică." DANIELA ANDREESCU, secretarul general al Guvernului RESTRICŢIE Misiunile diplomatice şi casele foştilor preşedinţi nu se vând Cei care au fost rău platnici, adică nu şi-au plătit chiria către Regie sau au dat în judecată RAAPPS-ul, nu vor putea să participe la vreo licitaţie organizată de instituţie. În această situaţie se află sute de chiriaşi din toată ţara, dar şi persoane publice ca: Lidia Niculescu Mizil, Mioara Roman sau senatorul Ovidiu Gherman. În aceeaşi situaţie se află şi Editura Intact, deţinută de fetele lui Dan Voiculescu: Corina Mirela Voiculescu şi Camelia Rodica Voiculescu, potrivit unor surse din cadrul Regiei. "Pentru recuperarea sumei de aproximativ 450.000 de lei, RAAPPS a demarat, în instanţă, procedura de recuperare a acestor debite şi de evacuare a chiriaşului Editura Intact SRL", au mai explicat sursele citate. Potrivit reprezentanţilor Guvernului, nu vor fi vândute imobilele care sunt ocupate de instituţii publice care vor rămâne în continuare la stat. De asemenea: misiuni diplomatice, consulate, ambasade, instituţii interguvernamentale şi partide politice. Totodată, nu vor fi supuse vânzării imobilele în care locuiesc foştii preşedinţi ai României. Potrivit secretarului general al guvernului, Daniela Andreescu, în prezent există un număr de 108 imobile care nu au situaţia juridică clarificată. "Nu vor fi scoase în acest moment la vânzare, dar, pe măsură ce litigiile se rezolvă, fiecare va fi inclus pe listă, prin Hotărâre de Guvern, listă ce urmează să fie supusă aprobării Executivului", a mai spus Andreescu. Citiţi şi:

  • Chiriaşul Geoană ar cumpăra vila de protocol în care locuieşte: Totul depinde de condiţiile RA-APPS
  • Casele de protocol, pofta demnitarilor pribegi
  • Vila Mioarei Roman, sechestrată pentru chirii restante de jumătate de milion de euro