Teoria conspirației QAnon a luat naștere pe siteul 4chan în octombrie 2017, deși își are originea în Pizzagate, o altă teorie conspiraționistă. Pizzagate a apărut în campania electorală din 2016, când odată cu publicarea emailurilor consultantului politic John Podesta, apropiat de Hillary Clinton s-a vorbit despre existența unor mesaje secrete care legau politicieni de traficul de persoane și pedofilie.

Premisa de bază a Conspirației Qanon este aceea că un grup de înalți oficiali apropiați președintelui Trump, din zona serviciilor de informații, trimit mesaje secrete codate prin niște imagini despre această mare mare bătălie a binelui vs. răului. În această bătălie, Donald Trump și ceea ce ei numesc Echipa Q lucrează pentru a distruge o cabală globală formată din pedofili care se închină Satanei, despre care comunitatea QAnon crede că controlează totul. Și asta include politicieni, actori și mass-media.

Comunitatea QAnon așteaptă două evenimente mari. Unul dintre ei se numește Storm sau Furtună. Și acesta ar trebui să fie un mare val de arestare în masă, în care peste 100.000 de oameni de la cele mai înalte niveluri de putere politică și economică sunt reținuți și se confruntă cu faptele lor.

Celălalt eveniment pe care îl așteaptă se numește Great Awakening sau Marea Deșteptare. Și acesta este practic un eveniment în care toată lumea își dă seama că QAnon a avut dreptate tot timpul și asta ne-ar permite să intrăm într-o epocă utopică, cu totul nouă.

După cum menționează PBS (Public Broadcasting Service), QAnon „este o poveste cu adevărat atrăgătoare, dacă se întâmplă să vă simțiți cu adevărat desconsiderați și doriți să credeți că lumea urmează să se schimbe într-un mod cu adevărat important, revoluționar. De asemenea, este atrăgător, deoarece permite adepților QAnon să creadă că pot participa la această mare schimbare revoluționară. Ei cred că practic conduc un război informațional, astfel încât mergând pe rețelele de socializare și postând mesajele QAnon, și apoi răspândind aceste teorii ale conspirației QAnon, pot ajuta la crearea acestei mari treziri”.

Una din întrebările PBS este legată de faptul că președintele Trump repostează unele dintre aceste teorii ale conspirației, dar și că unii candidați la Congres spun acum că susțin aceste idei iar dacă câștigă, probabil că vor ajunge la Congres. Cât de puternică poate deveni această teorie conspirativă?

Travis View, unul din experții în QAnon susține că „există un precedent istoric pentru o mișcare conspiraționistă care câștigă o pondere semnificativă a puterii în Congres.În 1833, a existat un partid numit Partidul Anti-Masonic, care era dedicat ideii că francmasonii controlau lumea. Și au câștigat 10% din Camera Reprezentanților. Întotdeauna a existat o atracție a gândirii conspirative și a paranoiei în politica americană. Și, ocazional, poate crește și obține de fapt o putere politică semnificativă reală. Deci, este doar ceva ce vedem din nou”.